Fina Birulés i la memòria de les dones

8.02.2018

El futur ha perdut el valor que tenia fins al moment com a promesa de millora i de progrés, i el focus s’ha establert en el moment present. Alhora es constata una progressiva voluntat de posada en valor de l’experiència i reivindicació de la memòria. Per abordar aquesta qüestió, El Born CCM ofereix el curs “La memòria i els llocs de la transmissió”, que s’impartirà del 15 de febrer al 8 de març, (tots els dijous, de 19 a 21 h). El curs consta de quatre sessions i parteix del “problema  de la transmissió  en una època en què el lligam amb el passat s’ha tornat problemàtic i alhora necessari” i està dirigit per la professora de Filosofia de la UB i membre del Seminari Filosofia i Gènere, Fina Birulés.

Fina Birulés

El curs pivota sobre aquests eixos, als que en suma d’altres, com la perspectiva de gènere: el paper jugat per les dones en aquesta transmissió de la memòria i l’experiència i com àmpliament no han gaudit de les mateixes possibilitats. També, mitjançant aquest curs, es vol recuperar el llegat de pensadores i filòsofes del segle XX poc conegudes, a la vegada que es mira cap al passat per a descobrir el rol desenvolupat –i destacat- d’algunes dones de classe privilegiada en la difusió dels ideals revolucionaris francesos durant els segles XVII i XVIII. En una sessió també es tracta l’aportació dels moviments feministes al món de l’art, la influència que han tingut en els últims 40 anys i com han contribuït a la creació de moviments i construcció de discursos.

En els darrers anys s’ha parlat de crisi en l’experiència contemporània del temps i la categoria de present ha anat convertint-se en dominant i en l’únic horitzó possible”, sosté Fina Birulés. “El futur sembla haver perdut la potència simbòlica que havia tingut i se’ns apareix ple de perills. Alhora, creix la sen­sació d’un gran tràfec amb la memòria, el lloc del passat. Amb aquests antecedents, ens plantejarem la qüestió de la transmissió en una època com la actual”.

Des de fa més de tres dècades, el feminisme ha anat desenvolupant un treball de recuperació de l’obra de les dones. Birulés abordarà la qüestió de la trans­missió del pensament de filòsofes del segle XX. “Sabem que el cànon els ha estat particularment hostil, i que, tot i que en els darrers anys, algunes filòsofes han estat objecte de gran interès —per exemple, Hannah Arendt, Simone Weil i Maria Zambrano—, continuen sense estar inscrites de ple dret en la tradició del pensament filosòfic”, constata Birulés.

El curs s’obre a partir de la tercera sessió a altres ponents, com À. Lorena Fuster (Universitat de Barcelona. Seminari Filosofia i Gènere-ADHUC), que ha estudiat la transmissió d’un cert saber de les vides viscudes en el límit, en la frontera, en els marges, a través d’algunes figuracions conceptuals del pensament filosòfic femení. La professora Lourdes Méndez (Universidad del País Vasco) exposarà com les interaccions entre art i feminisme no han deixat d’incidir en el camp de l’art contemporani i proposarà una reflexió sobre el llegat material i immaterial creat a partir d’aquesta interacció, i sobre com transmetre’l sense generar genealogies excloents.

El curs es completarà el dia 8 de març amb una ponència en italià de Benedetta Craveri, que ha estudiat la presa de poder de les dones a la França dels segles XVII i XVIII. El curs es tancarà aquell mateix dia amb una intervenció d’Emilia Bea (UV), que proposarà una lectura de l’obra de Simone Weil dins d’una visió de la justícia internacional lligada a la memòria.

Per a més informació, podeu contactar amb el departament de Comunicació d’El Born CCM a: lsolana@bcn.cat