#FILBuenosAires #BcnLiteraria

18.02.2019

En els darrers quinze anys, la cultura catalana ha tingut l’oportunitat de mostrar la riquesa de la seva literatura arreu del món. Hem disposat d’aparadors excepcionals en les fires de Guadalajara (Mèxic), Frankfurt, París i Bologna, en què s’ha convidat la cultura catalana o la ciutat de Barcelona, segons el cas. Ara s’hi suma la invitació argentina, perquè enguany Barcelona serà la ciutat convidada d’Honor a la 45a edició de la Feria Internacional del Libro de Buenos Aires, que tindrà lloc del 23 d’abril al 13 de maig. Aquestes grans cites del sector editorial han servit per catapultar la internacionalització d’una literatura que no sempre havia trobat en la llengua castellana un aliat a l’hora d’accedir a la traducció a altres llengües.

Ada Colau, Francesc Vilaró, Iolanda Batallé, Maria Teresa Carbano i Izaskun Arretxe. © Ester Roig

La Feria de Buenos Aires és més que una fira. “S’ha convertit en l’esdeveniment cultural més important d’Amèrica Llatina”, diu M. Teresa Carbano, presidenta de la Fundació El Libro, l’entitat que organitza aquesta fira, que cada any visiten 1.200.000 persones i s’hi inscriuen 2.500 periodistes. Carbano, que aquests dies és a Barcelona, recorda que aquesta fira, la segona més antiga d’Amèrica del Sud, ocupa 45.000 m2 i es financia principalment amb suport privat, ja que l’organitzen els diferents gremis del sector del llibre.

“L’expectativa és molt gran i a l’Argentina estan emocionats veient la implicació de Barcelona en aquesta fira”, diu Iolanda Batallé, directora de l’Institut Ramon Llull. L’Institut Català de les Empreses Culturals s’ha encarregat de la producció i l’organització de l’estand que aixoplugarà, durant els dies professionals, 40 empreses editorials catalanes. “Hem passat de 7 editorials a una quarantena”. Iolanda Batallé veu en Barcelona i Buenos Aires “dues ciutats còmplices i semblants, que tenen la cultura per bandera. Compartim històries d’exilis creuats, parlem el mateix llenguatge i això fa que ens entenguem”.

“La participació de Barcelona a la FIL Buenos Aires ha de permetre potenciar les traduccions al castellà dels autors en català, fomentar les coedicions i millorar els mecanismes de distribució de les editorials catalanes”, ens diu Izaskun Arretxe, directora de l’àrea de Literatura i Pensament de l’Institut Ramon Llull. Per la seva banda, Marina Espasa, comissària de Barcelona Ciutat de la Literatura, destaca el viver d’editorials independents que hi ha a l’Argentina, un terreny abonat per despertar la curiositat per la nostra literatura. Espasa es donaria per satisfeta si l’efecte de tot aquest deembarcament “fos perdurable i en edicions futures es convidessin autors catalans i es concretessin traduccions publicades per editorials argentines. La idea és despertar-los l’interès per la literatura que es fa aquí”.

Estand de Barcelona a la Feria de Buenos Aires

Els números de la fira

Barcelona es presentarà a la FIL Buenos Aires amb un estand de 200 metres quadrats que inclourà un petit auditori i una gran llibreria amb un fons de 10.000 exemplars on s’exposaran i es posaran a la venda fins a 700 títols de més de 350 autors. La Feria Internacional del Libro de Buenos Aires que se celebra anualment al complex La Rural de Palermo supera cada any les 1.000 activitats i el milió de visitants. Amb més de 45.000 metres quadrats i prop de 480 expositors la fira convoca 12.000 professionals al llarg de 3 setmanes. Barcelona portarà a Buenos Aires un total de 78 convidats entre els quals trobem 56 autors -en català i castellà- i il·lustradors, 8 especialistes (llibreters, crítics literaris o periodistes -entre d’altres) i 14 artistes. Tots ells mostraran la riquesa literària de la ciutat i de la literatura catalana en un gran programa conformat per 120 activitats. D’aquestes, el programa literari inclou 80 activitats, el programa professional de la mateixa fira unes 20 i la resta són activitats a la ciutat o institucionals.

Els noms dels convidats

Els autors i especialistes convidats són: Horacio Altuna, Sebastià Alzamora, Xavi Ayén, Josep Badal, Eva Baltasar, Maria Barbal, Max Besora, Aina Bestard, Paula Bonet, Rocío Bonilla, Oriol Canosa, Maite Carranza, Nora Catelli, Natalia Cerezo, Flavia Company, Teresa Colom, Jaume Copons, Edgardo Dobry, Joan Domènech, Najat El Hachmi, Marta Escudero, Pere Estupinyà, Laura Fernández, Manuel Forcano, Liliana Fortuny, Marina Garcés, Raül Garrigasait, Jordi Gràcia, Àngels Gregori, Ingrid Guardiola, Julià Guillamon, Gabriel Janer Manila, Gemma Lienas, Joan-Lluís Lluís, Héctor Lozano, Gabi Martínez, Laura Meseguer, Matías Néspolo, Bel Olid, Miki Otero, Alejandro Palomas, Josep Pedrals, Javier Pérez Andújar, Laura Perez Vernetti, Josep Piera, Begoña Pozo, Jaume Pont, Jordi Puntí, Pilar Rahola, Llucia Ramis, Antonio Ramírez, Maria Carme Roca, Albert Salvadó, Care Santos, Jordi Sierra i Fabra, Victoria Szpunberg, Isabel Sucunza, Clara Usón, Antònia Vicens, Antoni Vidal Ferrando, Sergio Vila-Sanjuán, Muriel Villanueva, Silvana Vogt i Carlos Zanón.

Tres exposicions

En el marc del programa s’organitzaran dues expo­sicions dins recinte el firal i una tercera a la ciutat. Comissariada per Glòria Gorchs i Pep Molist de Clijcat, amb ‘Visita Barcelona en 32 il·lustracions’ l’espectador podrà viatjar per Barcelona a través de les pàgines de llibres il·lustrats. L’objectiu és donar a conèixer la ciutat a través de les seves imatges icòniques i populars, però també la més desconeguda. L’exposició presenta quatre capítols: «la Barcelona imprescindible»; «la Barcelona modernista i Gaudí»; «la Barcelona desconeguda», i «la vida a Barcelona».

De la mà de la Fundació Ramon Llull i de Julià Guillamon s’ha programat la mostra ‘Història mundial de la literatura catalana’, que presentarà cinc moments de la literatura catalana tot connectant-la amb la literatura universal. La mostra s’articularà en cinc àmbits: «cavallers, poetes i filòsofs»; «la Renaixença superstar»; «Barcelona metròpoli»; «els camins de l’exili», i «el miracle català».

Per altra banda i coordinada pel mateix Guillamon, el Servei de Biblioteques de la capital argentina i el Consorci de Biblioteques de Barcelona han organitzat l’exposició: ‘Llibreria Catalònia, Editorial Sudamericana i editorial Edhasa. Llibres d’anada i tornada’, que repassarà les intenses relacions entre editors i llibreters de les dues ciutats, Barcelona i Buenos Aires, al llarg del segle XX.

Sílvia Pérez Cruz, a la Noche de la Feria

Organitzat amb Gobierno de la Ciudad de Buenos Aires, el 27 d’abril se celebrarà la ‘Noche de la Feria’, l’única jornada en la qual la FIL Buenos Aires és d’accés lliure i obre portes al gran públic. Els portenys podran gaudir d’un concert a l’aire lliure de la cantant Sílvia Pérez Cruz acompanyada de músics d’ambdues ribes de l’Atlàntic. El concert s’ha pensat al voltant de la relació de música i poesia que fa tants anys que cultiva Pérez Cruz. Amb un elenc de músics escollit de manera específica per a la cita (Marco Mezquida al piano, Aleix Tobias a la percussió, Carlos Montfort al violí, Bori Albero al contrabaix i Mario Mas a la guitarra; a més de la participació especial dels amics argentins d’Aca Seca, amb el percussionista Mariano Cantero, que va ser membre de la gira Immigrasons), sonaran aquí alguns clàssics del cançoner de l’artista catalana.

Entre els actes previstos a la fira, també hi ha un concert d’Eva Fernández (premi Ruta del jazz de Núvol 2018), que ha musicat poetes argentins en el seu darrer disc, Yo pregunto; també hi ha programada una lectura teatralitzada de Mercè Rodoreda i la participació de poetes catalans, com Josep Pedrals, al festival internacional de poesia que se celebra a Buenos Aires a finals d’abril.

Més informació a http://filbuenosaires.llull.cat