Figueres es mou, sacsejant carrers i ments

8.06.2018

La capital de l’Alt Empordà es convertirà durant cinc dies en una ciutat en dansa perquè del 3 al 8 de juliol aterra Figueres Es Mou, un festival de dansa i arts del moviment que posa l’accent sobre la capacitat de crear debat i intercanvi entre el públic i a apropar espais físics i mentals que sovint queden apartats. El col·lectiu Agitart és l’impulsor i l’organització que hi ha darrere d’aquesta iniciativa que enguany arriba a la cinquena edició amb la imatge renovada, amb deu espectacles internacionals, catorze de catalans i set d’altres comunitats de l’estat.

Els ballarins de la Compagnie Didier Théron actuaran al Figueres es mou 2018. © Hiroshi Fuji.

Com presentar el reguitzell de títols que conformen les trenta-una peces programades? Truca i encarrega un espectacle a en Quim Bigas perquè presenti amb molta gràcia i ironia tota una sèrie de propostes a periodistes i al públic. Va ser aquest coreògraf qui va posar punt final amb una intervenció sobre una taula a la roda de premsa i qui aquesta setmana ha donat tret de sortida al festival amb Allò que diuen … El festival que es cou al llarg de l’any i teixeix diferents ponts a través d’altres activitats d’Agitart i programacions de les comarques gironines, del país i també d’internacionals, continuarà escampant-se per diferents espais cèntrics de la ciutat i, com a novetat, enguany també inclourà una ruta en bicicleta pels barris més perifèrics.

 

Figueres estrena

Compte amb les pilotes de goma que llençaran les germanes Ariadna i Clara Peya, que promet una bona estona! Una de les estrenes d’enguany és Painball de Les Impuxibles. En aquest espectacle, que al setembre es podrà veure a FiraTàrrega, les germanes Peya es llencen al carrer amb set pianos de cua, tres faquirs, un micròfon i textos de la Bel Olid per convertir el carrer en una pista de ball i jocs. També des del carrer, Com un llum Teatre proposa una reflexió participativa sobre l’espai públic a l’espectacle site-specific Un Carrer és. Per la seva banda, la companyia Capicua estrenarà Koselig, un espectacle a cavall de la dansa i el circ.

 

Imatge promocional de ‘Painball’, el nou espectacle de Les Impuxibles. © Dorothee Elfring.

 

Els espectacles internacionals

Les propostes internacionals arriben de Suïssa, França, Itàlia, Grècia, Regne Unit, Mèxic, Israel i el Japó. Per terres gironines tornarà la companyia francesa Didier Therón amb La Grand Phrase, que ja es va poder veure al Sismògraf, una peça en la què quatre ballarins dins de vestits de silicona inflats floten pels carrers molt solemnement.  Del país bretó, també provenen Los muchachos, que presentaran Janus, peça en la qual tres intèrprets exploren el sentit de la vida a través d’un objecte molt rar del circ tradicional: la roda de la mort. Del Regne Unit també es podran veure dues peces; What songs may do, de Mathieu Geffré, en la que dos ballarins sucumbeixen a la veu de Nina Simone cantant ‘Feelings’, i l’altre peça es tracta del solo Evolutio de Crystal Zillwood, en la que la creadora-intèrpret es mou en constant metamorfosi.

Into Outside de la companyia Beaver Dam Dance arriba de Suïssa i d’Israel, Anyone de Yotam Calo’Live. Hishashi Watanabe, del Japó, presentarà Inverted Tree, un espectacle que ha rebut diversos premis. Els mexicans Carla Segovia i Guillermo Aguilar a One hit wonder proposen un ‘retro espai’ que revisitarà els noranta. La companyia Margarita Trikka de Grècia ens endinsa en una de les especialitats del seu país: la tragèdia, però en aquest cas de la ment humana, a Trajectory: a tragedy of a Victory. I finalment, l’italià Fabio Liberti submergirà al públic en la història d’un petó entre dos homes a Don’t Kiss, un espectacle que per a Georgina Avilés i Roger Fernández (Agitart) confronta un fet va sacsejar els habitants de Figueres el mes de febrer: una agent cívic de Figueres va acusar una parella d’homosexuals de ser incívica per fer-se petons en un parc. Tant de bo la dansa pugui ampliar la visió d’algunes ments “benpensants.”

‘Don’t, kiss’ es podrà veure al Figueres Es Mou el 6 de juliol. © Drago Videms.

 

Dansa de km0, km1 i Km2

El gruix de la programació és de collita pròpia, entre altres es podran veure els espectacles Billie Jean de La Intrusa, el solo Agua de Chey Jurado o Plangêre, de Carla Diego, un espectacle que indaga en el paper de les ploraneres. D’Andulausia desembaracarà la companyia Alberto Cortés & Col·lectiu Loopa! per presentar Viva la Guerra, una proposta amb tres intèrprets i música en directe. Per altra banda, es podran veure peces que allà on van triomfen com són Mullier de la Cia. Maduixa, Conseqüències de Moveo, Mira’t de Circ Pànic i Envà d’Amer i Àfrica.

Agitart construeix ponts entre la creació més local, la del país i amb l’estranger. Per aquest motiu, també posa l’accent sobre el projecte Mou Jove Talent de l’Empordà i Ballem sardanes. A més, per tercera vegada Figueres també acollirà diversos tallers impartits per artistes de renom internacional.

 

L’espectacle ‘Mulïer’ es podrà veure al festival Figueres es mou 2018. © Xavier Santesmasses