Ficcions: el concurs d’escriptura per a joves de 14 a 18 anys

19.01.2018

Si donéssim un principi de llibre a tots els joves dels territoris de parla catalana i els animéssim a continuar escrivint, quines sorpreses ens depararien els seus textos? Això és el que es proposa Ficcions, el concurs que organitza l’Associació Mitjans d’Informació i Comunicació (AMIC) i en el qual ja han participat més de 2.200 alumnes.

Els joves de 14 a 18 anys poden escriure a Ficcions | Foto: arxiu

Diuen que una de les coses que cal fer abans de morir és escriure un llibre, i els estudiants de 3r i 4t de l’ESO i també de Batxillerat i Cicles Formatius no tenen excusa. La desena edició del concurs literari Ficcions, l’aventura de crear històries ja està en marxa des del dia 11 d’octubre i seguirà obert fins el 6 de febrer. De moment ja hi han participat un total de 2.210 alumnes de 233 centres educatius, dels quals 1.611 alumnes són de Catalunya, 281 són del País Valencià i 319 de les Illes Balears.

La iniciativa va néixer per fomentar la lectura de llibres en català entre els joves estudiants de secundària. En una edat on normalment es diu que els joves no llegeixen, ni escriuen. Per aquest motiu fa dotze anys que l’AMIC va plantejar el concurs, pensant que havia de ser per internet perquè hi hagués una major interacció entre
els participants, llegint els relats dels companys i comentant-los.

Qualsevol estudiant de 14 a 18 anys pot participar en aquest concurs, l’objectiu principal del qual és impulsar l’ús de la llengua catalana i també incentivar la creativitat i imaginació dels joves, tal com assegura l’AMIC, associació que organitza el premi. Els joves només han d’escollir un dels cinc inicis de novel·la proposats i tot seguit escriure un relat dividit en tres capítols. Aquests capítols es penjaran a través de la web seguint el calendari d’entrega.

Els llibres escollits són Li deien Lola de Pilar Romera, Marina de Carlos Ruiz Zafón, Un any i mig de Sílvia Soler, Joc de trons de George R. R. Martin i Camps de maduixes de Jordi Sierra i Fabra, obres conegudes per la majoria de centres educatius dels Països Catalans. La participació al concurs pot ser individual o col·lectiva. Si és en grup, no pot superar les tres persones.

L’últim dia per entregar la darrera part del relat és el 23 de març, però cal recordar que la data límit de publicació de la primera part de la història és el 6 de febrer. Un cop tancat el concurs, un jurat format per persones vinculades al món literari i l’educació s’encarregarà d’escollir els guanyadors i finalistes, que poden guanyar un iPhone o una Play Station per a cada membre del grup guanyador.

A part d’aquests premis, també es lliuraran guardons territorials per a les millors històrites de cada zona i es premiaran als professors més motivats de cada territori –Illes Balears, País Valencià i Catalunya-. Per tal d’ajudar als docents, l’AMIC posa al seu abast una secció de continguts pedagògics a la seva web i un e-mail de consulta permanent (ficcions@amic.media).

El veredicte es farà públic en diversos actes arreu del territori de parla catalana, on es farà l’entrega de premis i diplomes i on hi podran assistir tant alumnes finalistes com familiars i professors. Aquests actes seran a Menorca, Eivissa, Mallorca, València i Barcelona. A la capital catalana, ja és sabut que se celebrarà el 23 de maig a La Pedrera.