Fi de Festival a Torroella

27.08.2012

 

La clarinetista Laura Ruiz a Torroella de Montgrí


Amb una ocupació del 83% i la presència de més de 6000 espectadors, la 32a edició del Festival de Músiques de Torroella de Montgrí ha continuat apostant per una programació basada en la música clàssica europea, la presència de grans solistes consolidats i la presentació de noves figures emergents del panorama europeu. Destaquen noms com Julia Lezhneva, Anne Sofie von Otter, Isabelle Faust, Josep Colom o Il Giardino Armonico.

Per altra banda, s’ha seguit apostant per projectes musicals del nostre país amb l’Acadèmia 1750 ―l’Orquestra Històrica del Festival de Torroella―, que va presentar un programa de recuperació d’autors perifèrics del classicisme europeu, i intèrprets catalans que comencen la seva carrera internacional com ara Laura Ruiz i Anna Alàs. En aquesta mateixa línia, el Cor La Xantria va apostar per la recuperació del compositor català del tombant del segle XVIII, Tomàs Milans.

El reconegut pianista barceloní Josep Colom, com a principal artista convidat, va protagonitzar el concert inaugural del Festival celebrant l’aniversari Mompou i un segon concert juntament amb el quartet Zemlinksy interpretant Toldrà, Beethoven i Schumann.

En el camp vocal hem comptat amb el descobriment de Julia Lezhneva, amb un programa que va combinar bel canto i Lied, com a figura molt esperançadora que promet una carrera brillant. De la mateixa manera, ens va sorprendre la veu cristal·lina de Damien Guillon que amb acompanyament de llaüt va oferir delicades cançons de Dowland. Com a figura ja consolidada hem comptat amb la presència d’Anne Sofie von Otter.

Pel que fa als solistes instrumentals, el Festival ha comptat amb la notable presència de dues grans violinistes com són Viktoria Mullova i Isabelle Faust, acompanyada per Alexander Melnikov, i el fidel Joaquín Achúcarro que va recordar amb especial emoció Montsalvatge i Mompou.

En l’àmbit de conjunts podem destacar els dos concerts de Il Giardino Armonico, que van oferir la integral dels concerts de Brandenburg de Bach, l’actuació de Musica Florea, també amb instruments i criteris d’interpretació històrics, i la presència de l’Ensemble Organum en un programa que recollia la petjada històrica de manuscrits antics combinada amb la tradició oral més viva de les polifonies corses.

Avanç de la temporada 2013

En la propera 33a edició el Festival de Torroella viurà un notable pas endavant en la seva trajectòria pel fet de traslladar la seva ubicació a l’Espai Ter, el nou i únic auditori de la Costa Brava, que suposarà un canvi de nivell pel què fa a les prestacions acústiques, d’aforament i de confort. Aquesta nova etapa requerirà una renovació del Festival, amb un sòlid suport de patrocinadors, però sense perdre l’esperit que el caracteritza i li dóna sentit. L’acte inauguració de l’auditori tindrà lloc el 20 de juliol amb un concert protagonitzat per l’Acadèmia 1750, l’Orquestra del Festival, en un programa dedicat al període barroc, català i europeu.

Com a figures notables de la programació de la temporada que ve podem destacar la Freiburger Barockorchester, com a artista principal convidat, que en dos concerts Bach portarà la integral dels concerts per a violí i la de les suites orquestrals. Com a solista estrella comptarem amb la presentació del virtuós violinista taiwanès Ray Chen.

 

 

 

 

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

1 Comentaris
  1. Faltarà veure si la propera temporada arribarà a l’alçada de les últimes, pensades i programades per un director molt i molt coneixedor del panorama musical internacional, O. Pérez. A veure què passa…