Sitges Next. Com ens buscaran les marques els pròxims anys?

28.04.2018

La tecnologia avança a passos de gegant i els sectors de l’economia necessiten eines publicitàries per saber explicar-se. Els usuaris rasos sabem que tot en aquest camp serà diferent en molt poc temps (en menys del que ens imaginem), que les noves opcions de cerca, consum i formes de relacionar-nos se superposen. El que no sabem és quins són els camins exactes que ens proposarà el futur. No arribem a figurar-nos com es concretarà el canvi. La conclusió? Que no sabem res. Tenim, però, una cita-guia que pot il·luminar-nos. És el festival Sitges Next, que ens facilitarà les eines per entendre què és el que hem d’esperar.

Sitges Next

 

El festival està pensat per informar sobre la transformació en la manera com ens comunicarem els pròxims anys i alhora impulsar la innovació en comunicació de marques, agències, start-ups i creadors tecnològics. La cita serà el 4 i el 5 de maig a Sitges. Blanca Fullana, professional de la comunicació doctora i professora a la UPF , n’és la curadora. El centre neuràlgic del festival, que ha estat preparat sobre els conceptes d’integració i interdisciplinarietat, serà el Cinema Retiro.

Si en les darreres edicions, el festival girava gairebé en exclusiva entorn de la publicitat, veurem que en aquesta quarta tanda els focus s’orienta cap a les marques i les particularitats de les seves indústries: quins reptes tenen les marques d’automoció sobre el seu compromís amb el medi ambient per exemple o les de banca amb els valors socials? “Els usuaris estem cada vegada més informats de la intereconnexió dels problemes en conjunt de les nostres comunitats”, diu Blanca Fullana. “Som conscients que hem d’avançar, innovar, i no únicament en la tecnologia, sinó sobretot a través d’ella. Amb idees –i amb principis d’identitat de marca i no tant d’imatge–. Les marques recordem-ho operen en societats i no només en mercats”, remata Fullana.

Amb l’ànim de continuar amb aquesta visió al llarg dels pròxims anys, en aquesta renovada programació pel 2018, Sitges Next centrarà enguany el programa en quatre sectors: automoció, banca, música i turisme. Quatre sectors que són grans anunciants i referents d’innovació i de reputació en el nostre país. “Cada sector industrial i/o de serveis té les seves particularitats i ens semblava lògic que, havent consensuat aquesta visió més transversal de la comunicació, a més a més l’organitzéssim per sectors concrets, podent inicidir així sobre problemàtiques, reflexions i solucions concretes a cada mercat vertical”, explica Fullana.

“És una edició orientada a mostrar la realitat amb què ens trobem dia a dia”, diu Fullana. Es vol treballar sobre la quotidianitat, sobre el que es toca diàriament, i d’aquesta manera amplificar el festival: “Fer-ho per sectors em semblava encertat i alhora adient per atraure els professionals de les marques alhora que els executors de les campanyes”.

En edicions futures Sitges Next vol sumar altres àmbits, com ara el de l’alimentació, la investigació científica, les onegés i/o el de la cultura i l’art i així any rere any anar sumant sectors amb l’objectiu de fer-los reflexionar sobre si mateixos i alhora conjuntament.

Aquest Sitges Next aposta per ponències que demostrin la transversalitat professional que existeix en el sector de la comunicació i la publicitat en el seu conjunt. L’objectiu, segons la comissària, és “sortir del clos endogàmic dels publicistes i obrir la cita a tots els professionals que treballen per a la comunicació de les marques d’una manera o altra: emprenedors, dircoms, start ups, dissenyadors, desenvolupadors de apps, periodistes, influencers i creatius”. És important, diu Fullana, incorporar “comunicadors diversos que formen part de l’ecosistema de la Publicitat i la reputació en el seu sentit més ampli”.

Entre tots els professionals que inclou el programa podrem sentir, per exemple, a Beatriz Bahima, directora de màrqueting digital de Fundació La Caixa, Oriol Bonet, bateria del grup Love of Lesbian i promotor de Fangazing, una plataforma per acostar els grups de música als seus seguidors, Daniel Bargalló i Vicenzo Angileri, director de continguts de Broadcaster i director narratiu de Folch Studio respectivament, que parlaran sobre ‘Always Barcelona’, una campanya per apropar la ciutat “a través dels petits moments de les vides dels seus ciutadans”; o Alex Puig, emprenedor i conferenciant, que explicarà les possibilitats i la disrupció que suposarà la progressiva implantació del blockchain, una tecnologia que transformarà Internet tal com la coneixem avui. “Puig n’és un dels experts més reconeguts. Treballa amb casos de blockchain per a tots els sectors i arreu del món”, ens diu Fullana.

Pel que fa a exemples de treballs publicitaris en circulació o a la nevera, es mostraran les campanyes més innovadores. “Ja sigui des del punt de vista de les eines (tecnològiques i digitals, de recull de dades, de posicionament a Internet…) com del de les idees (noves formes i nous valors d’arribar a un públic que també evoluciona i es transforma en la seva forma de consumir i de donar-li valor a una marca)”, explica Fullana, que se sent satisfeta amb el feedback generat: “Estem molt contents de la resposta que de moment estem rebent tant per part dels ponents que hi participen, i dels professionals que han acceptat ser membres del jurat, com del públic que esperem ompli la sala (i també assisteixi a la festa de divendres nit al Club Nàutic de Sitges) i que volem que vingui amb ganes no només d’escoltar i d’inspirar-se, sinó també de compartir i de relacionar-se i intercanviar propostes i projectes conjunts i de futur”.

En definitiva, Sitges Next presenta en poc més de 24 hores 36 ponents repartits en quatre sectors per sortir de la zona de comfort i endinsar-se “sense por” en l’estimulant caos ple de noves oportunitats en què ens trobem. Podeu consultar el programa en aquest enllaç. Atenció per poder assistir-hi us heu d’inscriure al web de Sitges Next.

Etiquetes: