Festival RBLS: reivindicar i conscienciar

10.10.2018

Rebel: <<Tenaç, que no es deixa dominar o vèncer.>> Un concepte que, sovint, té connotacions negatives i, encara més, quan el món en què vivim ens imposa unes conductes que, suposadament, són les lògiques i “normals”. Però normals per a qui? Al RBLS Festival Teatre Jove té clar que ser desobedients, a voltes, ajuda a transformar la societat i els cànons imposats.

‘Los bancos regalan sandwicheras y chorizos’ | Foto: Teatre Tantarantana

La 2a edició del Festival Teatre RBLS (abreviatura de l’adjectiu ‘rebels’), es durà a terme al Teatre Tantarantana de l’11 al 16 d’octubre amb cinc espectacles professionals.  Aquest projecte impulsat per Carme Tierz (direcció artística), Rosa Moliné (coordinació) i Gisela Juanet (producció) té la voluntat de ser festival transformador, social, de joves i per a joves i que, a més, s’ha proposat fer de nexe entre un públic adolescent i les arts escèniques de la ciutat.  El seu objectiu és encomanar la passió i l’amor pel teatre a joves de 13 a 20 anys, descobrir-los espais i textos, involucrar-los en els processos de creació i, sobretot, donar veu aquells que no la tenen.

El Festival programarà cinc peces professionals amb la intenció que els joves participin com a espectadors. En el cartell s’hi destaquen dos espectacles que van ser un èxit la temporada passada: A.K.A (Also Known As), de Daniel J. Meyer o Los bancos regalan sandwicheras y chorizos, de la companyia José y sus Hermanas i, guanyadors de dos Premis de la Crítica de les Arts Escèniques 2017.  L’espectacle encarregat d’inaugurar el festival serà El Agitador Vórtex, un projecte de Cris Blanco  que combina teatre i cinema. També es durà a terme una secció de micro peces teatrals del festival Píndoles, que reflexionen sobre temes laborals, rivalitat o relacions de parella: RRHH de Lara Díez; Duel de Juanjo Martín o; Welcome to Berlín de Núria Deulofeu.

D’altra banda, el cicle anomenat OFF RBLS vol centrar-se a parlar sobre una de les etapes més complicades de l’adolescència: l’acceptació i la identificació dels cossos i les identitats. És per això que l’espai anomenat Cos i Identitat realitzarà espectacles com Freeze the Nipple d’Aina Trubat, Cospress de la companyia Kimani i Albert/Berta de Marc Rosich. Amb la voluntat que els joves s’adonin que revelar-se contra la tirania del culte del cos o els prejudicis cap a les persones que tenen una identitat diferent, no és dolent.

D’altra banda, enguany, el Festival vol reforçar la seva vessant més social. És per això que, juntament amb la Fundació Pare Manel, es dedicarà un 20% de l’aforament de tota la programació a joves en risc d’exclusió social. També es convidarà a participar a joves en risc d’exclusió social i se’ls impartirà un taller comunitari gratuït a càrrec del col·lectiu Assaltem l’escenari. D’altra banda, el 13 d’octubre, es realitzarà al Centre Cívic Cotxeres Borrell, diversos tallers i workshops sobre  teatre sensorial, taller de coreografies de musicals i un taller d’introducció a l’escriptura teatral per a joves.

 

 

Finalment, es realitzarà la II trobada RBLS Joves i Teatre en la que proposen dues jornades professionals, el 15 i 16 d’octubre. Es plantegen sessions de treball centrades en la normalització del teatre per a joves a Catalunya i la creació d’un circuit de teatre per a adolescents.