Festival Flux: vídeos de museu

9.12.2016

Del 13 de desembre al 8 de gener, se celebrarà a l’Arts Santa Mònica l’onzena edició del Festival de vídeo d’autor FLUX, que, des dels seus inicis, exhibeix i explica l’obra dels autors vinculats a la ciutat de Barcelona que treballen en el camp del vídeo de creació. En aquesta onzena edició els autors centrals del festival són Adolf Alcañiz, Antoni Muntadas Rrose Present, artistes de trajectòries ben diverses que s’endinsen amb una mirada pròpia en els camps de l’art, la videocreació, la videoinstal·lació, el documentalisme o l’experimentació audiovisual. El festival està organitzat per Josep M. Jordana i Lis Costa, membres d’Habitual Video Team.

Adolf Alcañiz, 'Autorretrat'

Adolf Alcañiz, ‘Autorretrat’

El videoart és al cinema convencional el que la poesia experimental als best-sellers literaris. A partir d’aquí, la varietat que trobem entre els autors que s’hi dediquen és il·limitada. I és que el vídeo és només un mitjà, igual que ho puguin ser la fotografia, la música o la dansa, que cada videoartista concret ha triat per expressar la seva visió. Tot i que la pràctica totalitat de l’audiovisual que ens arriben té una estructura narrativa formada per imatges de caràcter realista i seqüències de causa-efecte clares, les possibilitats creatives que ofereix el mitjà van molt més enllà. I això és el que fan els artistes protagonistes del FLUX: ensenyar-nos que les imatges en moviment es poden utilitzar de maneres molt diferents de les que estem acostumats.

Els protagonistes de l’edició d’enguany són els tres autors seleccionats i el festival no es limita a mostrar la seva obra prèvia sinó que encarrega a cada artista la realització d’una obra original amb el tema comú de l’autoretrat. Aquestes peces de nova creació s’estrenaran al final de l’acte inaugural del dimarts 13 de desembre amb la presència d’AlcañizMuntadas i Present, i dels mateixos crítics que han redactat els articles sobre ells per al catàleg del festival amb els quals s’iniciarà un col·loqui obert al públic un cop finalitzada la projecció. Al llarg de la mateixa setmana, el festival oferirà tres vetllades més amb una projecció monogràfica dedicada a cada autor per separat i, des del dimarts 20 fins al 8 de gener, el museu perllongarà un servei de vídeo a la carta que posa a disposició dels assistents l’obra íntegra dels 3 autors.

Al marge dels vídeos dels tres protagonistes, el FLUX ofereix dos plats forts en exposició permanent dins l’horari d’obertura del Santa Mònica: la videoinstal·lació silenciosa FLUX MUT obra d’Abu Ali Toni Serra, i la videoinstal·lació col·lectiva FLUX VIDEOCAPSA, que ofereix diversos vídeos col·locats dins d’una petita capsa, fixada damunt un suport que l’espectador ha d’obrir per veure i escoltar els vídeos inèdits dels autors Vicent ArlandisFernando Baños, Manel Bayo, Carolina CabrerizoNuria Canal, Alba Corral + Dariusz Makaruk, Manel Muntaner, Olga Ponoko & Javier GuerraTxalo Toloza i Zavan Films.

El festival permetrà conèixer a fons l’obra dels tres autors principals seleccionats enguany i acostar-se al panorama de la videocració a Catalunya, un territori amb una forta tradició en aquest àmbit que ha nodrit les 11 edicions del festival i que no para de créixer. Apropar-se al vídeo en el context d’un museu dóna l’oportunitat als espectadors de trencar amb la mirada habitual amb la qual tots ens acostem a l’audiovisual: si els vídeos es veuen amb els sentits oberts i l’atenció focalitzada, l’experiència resultant és molt diferent de la que tenim amb la majoria de pantalles. Normalment, els vídeos ens volen entretenir o vendre alguna cosa, en canvi, en aquells que podreu veure al FLUX, la finalitat és el fet mateix de contemplar-los.

La videoinstal·lació col·lectiva FLUX VIDEOCAPSA

La videoinstal·lació col·lectiva FLUX VIDEOCAPSA