El Festival de Torroella de Montgrí tanca amb èxit d’ocupació

22.08.2015

El públic del Festival de Torroella de Montgrí, que ha tancat la seva 35a edició amb una ocupació mitjana del 88,5 % i 9.939 espectadors, va acomiadar dempeus el músic Jordi Savall i el seu grup Hespèrion XXI, acompanyats per músics armenis, que van interpretar un magnífic concert de clausura amb la música elegíaca i captivadora del país caucasià.

Jordi Savall © David Ignaszewski

Jordi Savall © David Ignaszewski

Montse Faura, directora del Festival, comenta la resposta que a tingut el públic: “Els espectadors han sabut apreciar la qualitat d’una programació que, concert a concert, els ha captivat” I afegeix: Hem aconseguit crear una correspondència entre el festival que hem somiat, el festival que hem fet i el que ha passat dia a dia. Faura assegura que l’índex d’ocupació, amb una mitjana d’un 88,5 %, avala la línia de programació del Festival de Torroella, amb una aposta pels noms consagrats de la música clàssica, la presentació de nous valors consolidats, tant nacionals com internacionals, i de programes innovadors i poc habituals”.

En aquest sentit, la directora del Festival explicava que “el Fringe Festival de Torrella respon a l’esperit fundacional de Joventuts Musicals, amb el binomi educació i cultura com a eix central [i] contribueix a reforçar les plataformes de promoció dels joves músics i grups que necessiten escenaris per donar-se a conèixer”. En l’edició de 2016, la programació fringe precedirà de nou durant quatre dies la inauguració oficial del Festival de Torroella, que seguirà concentrant tots els concerts en el mes d’agost. El format del Fringe serà el mateix, amb múltiples concerts de joves talents seleccionats per alguns dels millors conservatoris i escoles de música d’Europa que conviuran i treballaran en comú quatre dies a Torroella de Montgrí.

Concerts de pagament

El Festival de Torroella de Montgrí ha ofert 13 concerts de pagament més 21 amb entrada gratuïta corresponents a la programació fringe. La veu, que s’ha erigit en l’eix vertebrador de la 35a edició, ha estat present en la meitat dels concerts i ha ofert vetllades memorables amb el públic acomiadant els artistes dempeus en els recitals del tenor Josep Bros i la soprano María Bayo; en la versió en concert de l’òpera L’Orfeo de Monteverdi a càrrec de l’ensemble La Fenice, unànimement lloada per la crítica; en el concert de presentació a Espanya de la soprano Anna Prohaska; i, finalment, en les músiques d’Armènia amb què Jordi Savall ha clausurat el Festival, amb l’aforament de l’auditori Espai Ter excepcionalment ampliat de 481 localitats a 635 per l’alta demanda de localitats.

Dels concerts instrumentals cal destacar la producció pròpia del Festival amb l’Orquestra Simfònica del Vallès i el pianista Jan Lisiecki, que va oferir una versió dels dos concerts per a piano i orquestra de Chopin. Khatia Buniatishvili va provocar el deliri del públic amb el seu virtuosisme, i Joaquín Achúcarro va obtenir un nou èxit a Torroella de Montgrí amb un concert d’alè romàntic. L’espectacle Le carrousel des moutons, de la companyia belga D’Irque & Fien, va tenir molt d’èxit després d’haver exhaurit les localitats en la seva presentació a Espanya.