Festival de festivals

30.08.2015

Dissabte es respirava un ambient d’eufòria a la Casa de Cultura de Girona. Els responsables del Festival Internacional de Teatre Amateur, tots amb les samarretes estampades amb el cartell d’enguany, acabaven de tancar els preparatius de la clausura d’un festival que ha estat un èxit.

Martí Peraferrer, director del FITAG, signant el document de Festival de Festival. Al fons, Graziela Sureda | Eddy Kelele/DDGI

Martí Peraferrer, director del FITAG, signant el document de Festival de Festival. Al fons, Graziela Sureda | Foto Eddy Kelele/DDGI

Martí Peraferrer, director del certamen, acompanyava els directors que han participat a les jornades del «Festival de Festivals», », projecte estrella d’aquest FITAG 2015, que ha reunit responsables de diferents festivals de teatre amateur del món amb l’objectiu de crear un espai de pensament que permeti entendre cap on es dirigeix el sector del teatre amateur i buscar noves fórmules i ponts de col·laboració entre festivals.

D’aquesta trobada n’ha sortit un document que dissabte van signar solemnement a la Casa de Cultura tots els participants a aquestes jornades, en un acte protocolari amb les autoritats de Girona. El document deixa constància dels punts als quals es comprometen en el desenvolupament no només d’aspectes artístics sinó també dels socials, on s’apunta a la qualitat del teatre amateur i a la necessitat d’una permanent formació: democratització de la formació. Els membres de Festival de Festivals estaran en contacte permanent per compartir estratègies i mètodes de producció, recomanació d’espectacles i coordinació de festivals.

Amb l’objectiu de perdre aquestes iniciatives el document destaca tornar-se a reunir amb una freqüència màxima de dos anys tenint com a seu qualsevol dels països membres d’aquest conjunt. Es sol·licita a través d’aquest document a la Diputació de Girona i al FITAG una nova convocatòria per l’any 2017. (Quedant a l’espera d’aquesta resposta, es proposa la propera trobada Festival de Festivals a la ciutat d’Oujda, Marroc, coincidint amb la presentació del seu festival els dies 12-16 de maig de 2016).

Els signants del document són János Regös (Festival Progress in Papa i Chaiman of Federation of Hungarian Amateur Théâthre & Players, Hongria); Béatrice Cellario (Mondial du Théâthre de Monaco, Moncaco); Mohammed Benjeddi (Festival Internacional D’Amateurs à Oujda, Marroc); Josué Cabrera (Festical Internacional de Teatro de Susana Alexander, Mèxic); Lori Chase (AactWorldFest, EEUU); José Ramón López Menéndez (Federación Escenamateur, Espanya); Mauro Javier Molina (Corredor Latinoamericano de Argentica, Argentina); Manuel Antonio Ortiz Ossandón (Corredor Latinoamericano de Chile, Xile); Raúl Rodríguez Da Silva (Festival Internacional de Teatro de Paysandú, Muestra Internacional de Teatro del MERCOSUR “Atahualpa del Cioppo” i representant per a Amèrica Llatina a la Universitat Russa de les Arts Teatrals GITIS- de Moscou, Uruguai); Eva Latorre (Festival Internacional de Teatro de Elche, Espanya); Daniel Sancho-Rafael Nieto (Federació de Grups de Teatre Amateur de les Comarques gironines); Graziella Sureda (Moderadora i coordinadora de Festival de Festivals); i Martí Peraferrer (Director del FITAG).

Un balanç positiu

La 15a edició del Festival Internacional de Teatre Amateur de Girona (FITAG) es tanca amb més de 10.000 espectadors. La gran acollida dels escenaris del Petit FITAG, FITAG el Galliner i FITAG Cabaret, juntament amb el projecte FITAG als Municipis (gràcies al qual 8 pobles gironins han acollit representacions del Festival) han fet pujar el nombre d’espectadors en l’edició d’enguany.

El Petit Fitag i el Centre Cívic Barri Vell-Mercadal son els espais estrella del Festival, que destaquen per la gran acceptació que han tingut. El nivell de qualitat de tots els espectacles de la programació oficial, 32 en total, ha estat molt alt, amb molt bona crítica per part de molts dels assistents. Destaca la gran acceptació dels espectacles de Cuba, República Txeca i Romania.

Aquesta edició ha recuperat la col·laboració amb la Federació de Teatre Amateur de les Comarques de Girona. El director, Martí Peraferrer, ha valorat «l’encert de lligar el FITAG amb la Campanya de Teatre Amateur que organitza la Diputació de Girona durant tot l’any». La Casa de Cultura de Girona ha continuat sent el lloc d’acollida del teatre amateur internacional i de casa nostra, i durant aquests cinc dies de Festival «ha bullit de vida teatral, s’ha mostrat viva, acollidora i al servei dels qui estimen el teatre a canvi de res», ha afegit Peraferrer.

 

Més endavant, es penjarà aquest document de “savis” a la web del FITAG: http://www.fitag.cat/2015