Festival Càntut 2017: donar veu a la música de tradició oral

Amb la segona edició del Festival Càntut, es consolida la idea de creació d’una plataforma que reivindiqui unes cançons i uns repertoris musicals

La segona edició del Festival Càntut tindrà lloc del 17 al 19 de novembre a Cassà de la SelvaDurant tres dies es duran a terme una vintena de propostes musicals encapçalades per cantautors com Roger Mas, Miquel Gil, Pep Gimeno Botifarra,  Artur Blasco, Quico el Célio, el Noi i el Mut de Ferreries, Urbàlia Rurana, Carles Belda, Joana Gomila, entre molts d’altres. L’objectiu? Que el cant i la música de tradició oral es facin sentir arreu, en diverses formes, i durant tot el dia. 

Els carrer, els bars, les places, els restaurants, els teatres, les botigues… Els espais més quotidians de Cassà de La Selva es convertiran en escenaris per acollir la segona edició del Càntut, un festival dedicat a rastrejar la petja del cant de tradició oral de les comarques gironines i dels Països catalans a través de concerts, tallers o exposicions. Durant tres dies s’han programat sis concerts, quatre activitats de carrer, dues presentacions, una exposició, un concert-ball i una sessió per a nadons. A més, es propiciaran espais i moments per cantar en comunitat i es podrà gaudir d’onze activitats ideades especialment per al Càntut.

Recuperar el patrimoni de transmissió oral

El juliol del 2012, el mestre banyolí Albert Massip va iniciar el bloc Cançons i músiques dels avis per tal de recollir i difondre la música popular i tradicional que recordava la gent més gran de les comarques gironines. L’any 2014, amb l’empresa Alter Sinergies, uneixen esforços i il·lusions per millorar-ne la consulta i el 2016 neix el Càntut, amb dues vessants: el web i un festival per donar vida i materialitzar les cançons recollides. Cantut.cat és un espai on s’allotgen i on es poden consultar les cançons recollides: més de 1.100 enregistraments a partir de més de 180 cantadors i sonadors d’instruments d’una cinquantena de poblacions d’arreu de les comarques gironines, col·lectats per una seixantena de caçadors de cançons.

El web ha esdevingut una eina important de consulta per a qualsevol folklorista, músic, filòleg, etnomusicòleg, antropòleg o curiós, i s’ha facilitat l’accés per a totes aquelles persones que vulguin col·laborar i penjar la seva gravació per tal d’ampliar el nombre d’entrades de què disposa el cançoner. Joan Burdeus us ho explica amb més detall aquí.

Les veus del Càntut 2017:

A més de recopilar les cançons en un arxiu, cal fer-les viure perquè esdevinguin realment emotives, pràctiques i comunicatives. D’aquesta necessitat va sorgir el Festival Càntut, que va tenir lloc per primera vegada l’any passat i que, després de la bona acollida, aquest any presenta la segona edició que començarà el divendres 17 de novembre amb la inauguració de l’exposició coproduïda amb el Festival Ésdansa de Les Preses Peret Blanc de Begetel violinista sobre el qual vam parlar en aquest article de Francesc Ginabreda. A continuació, serà el torn de Roger Mas que, acompanyat d’una desena de músics dalt l’escenari, oferirà la seva obra més reconeguda, Les cançons tel·lúriques (K Indústria Cultural, 2008). Tancarà la primera jornada el Càntut al bar amb Joan Boada Bandulimejant + Corrandes són Corrandes.

La Coral Infantil L’Esclop serà l’encarregada d’inaugurar la segona jornada del festival amb el Càntut a les botigues, una cantada itinerant que donarà peu a una sessió de Biblionadons amb Carmina Rabassedas, un espectacle a través de contes i cançons que convida els més petits a entrar en un món de fantasia. Al migdia, serà el torn del Bàllut, un ball participatiu amb Ballaveu i la col·laboració dels Amics de la Sardana de Cassà de la Selva. Una hora més tard, el mateix espai acollirà el Sotruck: una sessió de música punxada en una furgoneta dels anys 60 instal·lada al carrer a càrrec del Dj Mussol, alter ego del periodista i crític musical Ferran Riera, amb cançons picants, coents, eròtiques, irreverents i poca-vergonyes de tota la vida. El Sotruck també amanirà l’hora del café amb el reconegut músic vallesà Carles Belda sota el nom Pd Belda, amb un repertori de sardanes a ritme beat i jotes fetes soul, entre d’altres.

Més tard, es durà a terme la presentació A la manera dels folkloristes, un treball de recerca de cançons realitzat durant el curs passat pels alumnes de música de 4t d’ESO de l’INS Cassà de la Selva. El mateix dissabte, el grup valencià Urbàlia Rurana oferirà un concert en què presentarà el seu darrer disc, De tornada a les ribes (Mésdemil, 2017), un àlbum amb cançons populars valencianes, temes de tradició mediterrània i composicions pròpies. El festival seguirà vinculat al País Valencià amb Miquel Gil i Pep Gimeno Botifarra, que presentaran l’espectacle Nus. Per tancar la segona jornada, una nova edició del Càntut al bar, amb Carles Belda + La Portàtil.FM.

El diumenge 19 de novembre el festival començarà amb la presentació del vuitè número de la revista Descobrim, dedicat al cant a Cassà de la Selva. Una presentació que comptarà amb una cantada popular amb Joan Casellas i Roser Salart. Més tard serà el torn de Joana Gomila que, partint de tonades populars i teixint sonoritats salvatges i delicades a la vegada, convida a viatjar per les ressonàncies de la música popular de Mallorca. El mateix diumenge, el festival oferirà el Vermut cantat, una proposta desenfadada per prendre l’aperitiu mentre es canten cançons, amb la dinamització de Gemma Pla i Àlex Carrera. A la tarda arribarà un dels principals investigadors i divulgadors del folklore català: Artur Blasco. En aquesta xerrada-concert presentarà material audiovisual del fons que ha anat creant al llarg de mes de 50 anys, anomenat A peu pels camins del cançoner, que conté 1.500 cançons populars de pobles del Pirineu català. 

Tancarà el festival l’actuació d’un dels grups més actius i reconeguts de la música tradicional de casa nostra, Quico el Célio, el Noi i el Mut de Ferreries, que amb més de 25 anys de trajectòria presentaran el seu tretzè disc: No tinc diners (Discmedi, 2017). Un àlbum impregnat d’arrel i de jotes ple de cançons que ironitzen i denuncien la crisi econòmica.

 El 75% de les propostes són gratuïtes; la resta d’activitats oscil·len entre els 6€ i els 25€. Podeu comprar les entrades i conèixer tots els detalls de la programació al web del festival.

Amb la segona edició del Festival Càntut, es consolida la idea de creació d’una plataforma que reivindiqui unes cançons i uns repertoris musicals lligats a la cultura catalana i, al mateix temps, s’ofereix una manera concreta d’entendre la música: més propera, allunyada de grans escenaris i que vol confondre els rols i les barreres entre artistes i oients.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació