Festival Art Impossible: més enllà dels límits

5.06.2017

Aquest cap de setmana el Mercat de les Flors de Barcelona, l’Institut del Teatre i la Plaça Margarita Xirgu s’han convertit en l’escenari de la segona edició del festival Art Impossible, un festival de tots i per a tots on l’art s’ha convertit en vehicle de creació però també d’acció i de transformació.

ARTransforma & Liant la Troca al Festival Art Impossible | CoMèdia

El Festival Art Impossible, coordinat per l’Institut Municipal de Persones amb Discapacitat, neix de la fusió entre diverses entitats, artistes i disciplines amb la voluntat de reivindicar la cultura inclusiva i diversa, així com explorar les fronteres de l’art i la vida.

Dos dies, una ciutat, tres espais i més de 1000 espectadors. Aquest cap de setmana, teatre, dansa, música, literatura i pintura han conviscut i s’han fusionat per a convertir-se en l’altaveu de la tasca i el dia a dia de les entitats i companyies que treballen des de i per a la inclusió. Sumant esforços i sumant capacitats, el Mercat de les flors i l’Institut del Teate s’han convertit en l’escenari de la diversitat.

En paraules d’Àngels Margarit, la directora del Mercat de les Flors, “aquest cap de setmana ens hem posat tots plegats les ulleres de la Barcelona inclusiva que volem”. Però, no hauríem de dur-les sempre posades, aquestes ulleres? Jordi Cortés, director de la companyia teatral Liant la Troca, ens recorda que iniciatives com la d’Art Impossible són una necessitat avui perquè aviat deixin de ser-ho i reivindica una cultura plenament inclusiva i transversal. Com sosté Queralt Prats, directora d’ARTransforma, Art Impossible és alhora una celebració de la diversitat i un recordatori del camí que es queda per recórrer.

Ignasi Terraza, Nono Fernández i Xavier Hinojosa | CoMèdia

ARTransforma i Liant la Troca van donar el tret de sortida del festival el dissabte al vespre amb una petita peça amb la que ens convidaven a capbussar-nos de ple en les propostes artístiques del festival, a depullar-nos dels propis límits i fronteres: “todo principio tiene un final que le precede“. Un inici al que va seguir l’actuació del pianista Ignasi Terraza, el contrabaixista Nono Fernánez i el bateria Xavi Hinojosa. El seu jazz fou acompanyat per la coreografia de la companyia de dansa integrada Liant la Troca.

A aquesta primera proposta musical, seguiren una desena d’activitats. Al llarg del passat diumenge dia 4 tingueren lloc diversos tallers, instal·lacions artístiques, debats, taules rodones i actuacions entre les quals destaquen el muntatge teatral Lucrecia&Judith de Palmyra Teatro o El mirador de les paraules que no puc dir de la companyia teatral inclusiva Cia Bambú.

La darrera proposta del festival fou l’estrena de La pell dels marges, fruit del projecte “Compartides, el valor social de les arts” dirigit per Queralt Prats i que consistí en una  fusió artística i interdisciplinar en la qual participaren diferents companyies, associacions i artistes, amb i sense diversitat funcional, professionals i amateurs, entre les quals destacà l’actuació de Les Impuxibles i el col·lectiu de dansa Yur Dance. La pell dels marges ens trasllada en un terreny confús, fronterer i trasfronterer, on els límits i les barreres s’ergeixen fins a fer-se a bocins, convertides en incerteses i deixant-nos desconcertats, nus, amb l’emoció a flor de pell.

Quina és la finalitat de l’art sinó la de trencar fronteres, de franquejar barreres, de traspassar límits? Com sostenia Lev Tolstoi, el valor social de les arts residia en el fet que gràcies i a través seu, compartim emocions i experiències. Sens dubte, el festival Art Impossible fou una experiència compartida per a tots aquells qui hi participaren. Les paraules de Arantza López, la dramaturga de la peça, retrunyen a la sala del Mercat de les Flors, plena de gom a gom: “¿Qué te asfixia a ti?“, “¿cuáles son tus límites?“.