Festa Verdaguer. Recerca, natura i reivindicació

9.05.2018

La Fundació Jacint Verdaguer i el Museu d’Història de Barcelona han donat el tret de sortida de la Festa Verdaguer 2018, que s’allargarà durant un mes –del 10 de maig al 10 de juny-, i acollirà més d’una trentena d’activitats entre espectacles, conferències, itineraris, concerts i actes populars.

Lluís Soler recita ‘Canigó’ a la Casa Museu Verdaguer a Folgueroles

La directora de la Fundació Jacint Verdaguer, Carme Torrents, ha presentat la temàtica de l’edició d’enguany, que s’articula a l’entorn tres grans temes: el llegat, entès des de la recerca; la natura, per l’herència de Verdaguer en l’àmbit cultural i lingüístic; i el poble, per la lluita i reivindicació que van marcar els últims anys del poeta. El cartell gira al voltant d’una cita, que esdevé el lema de l’edició: “Pobres aucells! Si poguessen parlar, ne dirien de fresques de la llibertat que corre per la terra”.

L’any passat es parlava de la fortalesa de la cultura a partir de la fulla de roure; i aquest any sobre la llibertat a través dels ocells, temes recurrents en Verdaguer. L’alcalde de Folgueroles i president de la Fundació, Carles Baronet, ha recordat que l’edició del 2017 s’obria amb el tema de Verdaguer segrestat i ara el context social i polític impregna la celebració de la festa dedicada al poeta i la seva obra.

La responsable d’activitats del MHUBA Vil·la Joana, Teresa Macià, ha explicat les activitats que es portaran a terme a Barcelona i Vallvidrera. N’ha destacat algunes inèdites com Rapejant Verdaguer, amb l’artista Pau Llonch, que busca connectar amb nous públics joves i acostar l’obra de Verdaguer a partir de lletres reivindicatives. De boca de Verdaguer i de la mà del botànic Pere Alzina, Plantes i animals que inspiren Verdaguer porta a la descoberta del Parc natural de Collserola. La música també serà present al programa, amb artistes com Víctor Bocanegra i Roger Mas. A més a més, la rapsòdia de Lluís Soler ‘les dues cases haurien de programar anualment el recital de Canigó’.

En el detall del programa cultural a Folgeroles, s’ha destacat el valor d’iniciar els actes de la Plana de Vic a la Sala de la Columna de l’Ajuntament de Vic el dia 17 de maig. “Serà en un acte acadèmic i divulgatiu a càrrec de Josep M. Sucarrats, premi Verdaguer de Recerca 2017”. Es fusionen actes amb un fort arrelament popular -com l’Arbre de Maig i el Ballet de Folgueroles-, els actes d’homenatge al poeta davant del Pedró i propostes culturals que parteixen d’un punt de vista artístic contemporani. Entre aquests destaca l’espectacle Olors de Vida, del cantautor Pere Figueres. Un concert amb maridatge de vins de Costers del Rosselló i formatges de pastor del Principat. En les col·laboracions amb entitats, aquest any el groc també hi té un espai predominant. El Sopar groc del dissabte 19 i la Caminada i Vermut groc del diumenge 27 aniran a càrrec de grups locals que mobilitzen en la defensa dels presos polítics. En la Festa Verdaguer també destaca la participació de Pere Tió i Pep Paré en la ideació i direcció de l’acte poètic a la Font del Desmai.

Consulteu el programa d’actes de la Festa Verdaguer 2018 aquí.

Etiquetes: