Festa Major a l’Arxiu

10.06.2016

Aquesta ha estat la Setmana dels Arxius. Entre les diverses activitats que s’han organitzat, el dissabte al matí, de 10h a 14h, l’Arxiu Històric de la Diputació de Barcelona obre les portes i ofereix unes visites guiades a les instal·lacions de l’arxiu, a les 11h, a les 12h i a les 12.30h. Els visitants podran veure una exposició amb diversos documents històrics, capses i lligalls antics on es conserven els documents.

Fotografia de les Pubilles, dècada de 1960, Navàs. | Foto: Diputació de Barcelona / Arxiu Municipal de Navàs

Fotografia de les Pubilles, dècada de 1960, Navàs. | Foto: Diputació de Barcelona /
Arxiu Municipal de Navàs

“La festa major, aquest model festiu dels nostres pobles i viles té la funció de relligar la comunitat local, provocar-la a participar en la celebració”, explica l’antropòleg i folklorista Bienve Moya. Aquest és el tema amb el qual se centra l’exposició virtual que ha engegat la Xarxa d’Arxius Municipals (XAM) de la Diputació de Barcelona per commemorar el Dia Internacional dels Arxius, el 9 de juny, i que es pot consultar des d’aquest mateix dia.

Cartells, factures, comptes, correspondència, conflictes que s’haurien pogut produir a la festa, entre d’altres documents, formen aquesta exposició virtual: en total, 103 documents procedents de 36 arxius municipals que formen part del Servei de Manteniment de la XAM i que gestionen els arxivers itinerants de la Diputació de Barcelona. Però per què, virtual? Albert Rumbo, arxiver itinerant de la Xarxa de Manteniment de l’Oficina de Patrimoni Cultural de la institució, “una exposició virtual no suposava un cost i a més ens permetia arribar a tot arreu, ja que als usuaris els és més fàcil d’accedir-hi”. D’aquesta manera, els arxivers tenen una forma d’ajudar a difondre el patrimoni cultural i documental que tenim, un tema que els ocupa i preocupa, en paraules de Rumbo.

Aquest és el quart any que es fa l’exposició, que cada any s’ha dedicat a un tema diferent. “L’any passat, per exemple, el vam dedicar a la Mancomunitat”, explica Rumbo. Amb l’exposició d’enguany, l’objectiu és mostrar els diferents aspectes relacionats amb aquesta celebració en l’àmbit municipal, com el context cultural, social i polític, l’organització, els comptes, el disseny i l’estètica dels seus programes, les actuacions, etc., que es troben recollits als documents municipals des del 1865 fins al 1982. “La festa major és una celebració que es fa a tots els municipis i és molt transversal, perquè afecta la cultura, però també la hisenda i els acords que prenen els ajuntaments”, explica Rumbo sobre la diversitat de documents que formen part de l’exposició.

La pàgina s’estructura en cinc àmbits: una presentació de l’Oficina de Patrimoni Cultural, una contextualització del tema feta per Bienve Moya, una galeria d’imatges dividida en actes paral·lels, cartells i portades de programes, comptes, detalls, organització i parts de programes, així com un mapa i uns crèdits finals. “Amb un format eminentment visual volem arribar fàcilment a tots els públics de la xarxa”, explica l’arxiver i afegeix que l’objectiu final és fer difusió del fons.