Fes-te mecenes del murals de la Capella de Sant Miquel

6.04.2013

La plataforma Verkami acull fins al 3 de maig una campanya de micromecenatge singular: una crida ciutadana per recollir fons que aniran destinats a la restauració dels murals de la capella de Sant Miquel, al Monestir de Pedralbes.

Els murals de la capella de Sant Miquel. Quina importància tenen?

El Reial Monestir de Santa Maria de Pedralbes conserva en una petita capella del claustre, una obra artística de primera magnitud, contemporània i equiparable a les realitzacions d’alguns dels grans pintors italians del Trecento. Sens dubte, aquestes pintures murals són un referent mundial per a l’estudi i el gaudi de la pintura medieval.

Es tracta d’una obra radicalment innovadora perquè introdueix la nova forma de representació plàstica que neix a Itàlia al voltant del 1300 amb Giotto i els seus seguidors. Una nova forma de representació en la qual destaca l’humanisme i l’esperit franciscà imperant al moment.

El cicle s’atribueix el taller de Ferrer Bassa (el contracte original de 1346 així ho estableix tot i que hi ha qui posa en dubte que en fos realment l’artífex) i es conserva quasi completa i intacte malgrat que hagin transcorregut prop de 700 anys des de la seva execució.

Per què cal restaurar-los?

La restauració dels murals és la culminació  d’un programa integral de gran abast, iniciat l’any 2005, per a recuperar el conjunt, en el que es preveien diverses fases. La primera, ja finalitzada, ha contemplat un seguit d’estudis que ens permeten ara conèixer a fons els murals i encarar la fase culminant, la seva restauració.

La importància de l’obra i del treball que s’hi està portant a terme situen avui el projecte entre els 5 més importants que es desenvolupen actualment a Europa.

 

Col·labora amb nosaltres a restaurar aquests murals

Aquest tipus de crida ciutadana no és un fet excepcional, en tenim nombrosos precedents.

En el cas del Monestir de Pedralbes, en trobem un primer exemple en la recapta col·lectiva per a dur a terme la primera restauració de la seva església, de la qual se’n va fer ressò el diari editat pels catalans que vivien als Estats Units, “La Llumanera de Nova York” (29-09-1877).

També es coneixen successives crides a la participació ciutadana, fetes per la Junta de Museus, durant els anys 20 del segle passat, per adquirir objectes pels diferents museus del país, com per exemple el quadre “La Vicaria” de Fortuny.

 

Murals de la Capella de Sant Miquel

 

Avantatges pels mecenes

Les aportacions que poden fer els mecenes, van des dels 25 euros fins els 2.000 o més euros. A canvi de la seva col·laboració els mecenes podran obtenir tot un seguit d’avantatges i obsequis exclusius, com:

– Ser soci de l’Associació d’amics del Monestir durant un any, que dóna dret a l’entrada gratuïta al Monestir pel soci i un acompanyant, i descomptes en les activitats i publicacions del Centre.

– Esment del nom del mecenes en l’apartat d’agraïments del Catàleg de la Restauració del Murals i a la web del Projecte.

– Visites especials, com per exemple:

1. Visita “el Monestir Reservat”, pels espais del Monestir habitualment tancats a les visites per les seves especials condicions (Mirador, Cor de dalt de les monges, Sales de Reserva de les col·leccions, etc….)

2. Visita privada a la capella de Sant Miquel per observar de prop els murals, des d’un espai habitualment tancat al públic i explicació a càrrec de l’equip d’estudi i restauració dels Murals.

– Làmines de les pintures, obra del fotògraf Pere Vivas i Jordi Puig, edició limitada i numerada .

– Invitació a un concert al Monestir, exclusiu pels mecenes, a càrrec de Jordi Savall.

– Invitació a un acte d’inauguració, exclusiu pels mecenes.

– Els beneficis fiscals establerts als articles 19 i 20 de la LLEI 49/2002, de 23 de desembre, de règim fiscal de les entitats sense finalitats lucratives i dels incentius fiscals al mecenatge.

 

Col·labora: Entra al web verkami.com