“Ferran Sunyer. Història d’un exili interior”, avui al Canal 33

25.04.2013

Avui “El documental” estrena al 33 “Ferran Sunyer. Història d’un exili interior”, de la realitzadora i directora Amparo Solís. Ferran Sunyer va ser una de les figures matemàtiques de fama mundial el segle XX malgrat les adversitats d’haver nascut amb una paràlisi cerebral que no li permetia ni escriure ni desenvolupar la seva carrera en un moment d’aïllament científic a Espanya amb el règim franquista. Tot i la seva brillant trajectòria durant els anys 50 i 60, és una figura desconeguda encara avui.

 

El matemàtic Ferran Sunyer

 

El 2012 es va celebrar el centenari d’aquest prestigiós matemàtic figuerenc.  Va néixer amb una paràlisi cerebral que afectava la motricitat del seu cos i que el va confinar a viure en una cadira de rodes i a dependre del seu entorn. Es va criar amb la mare, l’àvia i els seus cosins Maria dels Àngels, Maria i Ferran Carbona. Els metges van desaconsellar la seva escolarització, però quan tenia quatre anys la mare es va adonar que havia après a llegir tot sol. Aquella va ser la primera vegada que va demostrar que la seva limitació era només física, no intel·lectual, una batalla que va haver de lliurar tota la vida.

De forma autodidacta, va convertir-se en una figura de renom internacional en l’anàlisi matemàtica del moment, que publicava a les revistes matemàtiques més prestigioses del moment, com “Acta Mathematica”. Però dintre d’Espanya, no aconseguia el mateix reconeixement. El seu somni era que el reconeguessin com a investigador en la màxima institució de recerca espanyola del moment, el Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC), però com que no tenia formació acadèmica, sempre hi posaven traves. No comptaven, però, que l’esperit de superació de Ferran Sunyer era il·limitat.

“Ferran Sunyer i Balaguer. Història d’un exili interior” explora a través de diversos testimonis la figura d’aquest matemàtic des de diferents punts de vista: el de matemàtics, científics, neuròlegs, coneguts i amics de la família. Entre tots configuren el retrat d’un persona amb un cervell privilegiat, admirat i estimat pels que el van conèixer, de caràcter optimista i alegre, enamorat del mar i de l’Empordà.

 

 

L’escriptor Màrius Serra va guanyar el Premi Sant Jordi 2012 per “Plans de futur”, una novel·la de ficció inspirada en Ferran Sunyer que posa l’accent en les dones que se’n van fer càrrec i el van ajudar a desenvolupar la seva carrera. Les seves cosines Maria dels Àngels i Maria li van dedicar tota la vida i quan ell va morir, el 1967, van fer tot el possible per honorar la seva figura. El 1983 van crear en record al matemàtic la Fundació Ferran Sunyer i Balaguer, destinada incentivar els estudis i la recerca en l’àmbit de les matemàtiques.

Etiquetes: