Ferran Mascarell: “L’Estat espanyol només canviarà per l’impuls dels catalans”

13.08.2015

El conseller de Cultura, Ferran Mascarell, ha assegurat aquest matí en una entrevista a Catalunya Ràdio, que “la cultura catalana necessita un marc polític diferent” perquè l’estat espanyol menysté la cultura catalana. També ha afirmat que “el pressupost del Ministeri de Cultura expressa allò que és una tendència històrica i natural de l’estat espanyol, que és menystenir les institucions catalanes i no complir alguns dels pactes establerts”.

Ferran Mascarell, Conseller de Cultura

Ferran Mascarell, conseller de Cultura

El museu Reina Sofía, el Teatro Real i el Museo del Prado de Madrid tripliquen, per exemple, el pressupost que reben tots els equipaments culturals de Catalunya. En aquest aspecte, Mascarell també ha recordat que “al costat dels diners que no arriben hi ha lleis que no es fan o es fan malament, com l’IVA, i que això no ajuda al fet que la gent segueixi promovent activitats culturals. I ha afegit que “els governs de l’estat espanyol mai han tingut una predilecció per l’àmbit cultural i cap de les coses s’ha fet bé”. I ha criticat que “el Louvre té gairebé el mateix pressupost que el Ministeri de Cultura destina per al conjunt del nostre país”. Pel conseller, “en general, els governs de l’estat espanyol van en contra que vida cultural de Catalunya es desplegui”.

La relació entre Catalunya i l’estat espanyol

Mascarell ha recordat que en una de les primeres converses que va tenir amb l’exministre de Cultura José Ignacio Wert, aquest li va dir que la seva feina era “espanyolitzar el país”. El conseller també ha afegit que a pesar que el tarannà del nou ministre és diferent, de moment les polítiques són les mateixes. “És un problema de model de país. No hi ha hagut mai la intenció de fer un estat que admeti la seva diversitat i pluralitat”.

Mascarell ha explicat que, a pesar que ve del federalisme i creu en una Europa federal, creu que l’única solució per Catalunya és la independència”. Segons el conseller, “l’Estat espanyol només canviarà per l’impuls dels catalans. Des de dins els catalans ho hem intentat pràcticament durant dos segles i mig i no hem pogut. Les generacions actuals el canviarem des de fora”. A més, Mascarell no creu que Podem sigui gaire diferent dels partits tradicionals i l’espanyolisme: “Hi veig tanta reticència general que crec que són fills del mateix pecat original i no canviaran”. Mascarell també ha afegit que la societat està fent una veritable revolució perquè s’ha adonat que necessita instruments de governança diferents.

El llegat de Ràfols-Casamada

Ferran Mascarell ha assegurat que també es va sorprendre que part del llegat de Ràfols-Casamada acabés als Encants i ha afirmat que s’ha arribat a aquesta situació perquè “[el llegat] no és propietat pública, sinó dels hereus, i els hereus poden fer el que creguin convenient”. El conseller de Cultura ha afegit que creu que tard o d’hora part del llegat serà públic: “Hem analitzat amb tot detall el que s’ha subhastat i el resultat és que no era especialment valuós, tot i que personalment no em va fer gens il·lusió veure, per la memòria de Maria Girona i Ràfols-Casamada, que el seu llegat estigués així de desgavellat”. A més, Mascarell també s’ha compromès a ajudar que la Fundació Ràfols-Casamada sigui una realitat: “Necessitem, però, saber què volen els hereus”.

Sobre el cinema

Dijous passat el diari Ara alertava que el públic del cinema en català retrocedia un 2’6%, molt lluny del 25% previst en l’acord amb les productores. L’any 2011, Mascarell assegurava que es doblarien al català un mínim de 25 pel·lícules de Hollywood i que la quota de mercat del 3% per al cinema català passaria a un 25% l’any 2014. El conseller, però, ha atribuït aquesta davallada a la caiguda general del consum cinematogràfic: “És una assignatura complicada. Tot el que és consum cinematogràfic està canviant. Estem treballant [per] modificar-ho a l’alça. Però necessitem un marc legal molt més rotund que el que hem tingut”.

Nou model per als museus

Mascarell també ha defensat que els museus necessiten un “nou model de governança”: “Necessitem més recursos, la societat civil ha d’entrar als museus i els directors han de ser escollits a través de concursos”. Tanmateix, ha afegit que no està d’acord amb les afirmacions del director de teatre Àlex Rigola sobre el fet que la ciutat de Barcelona ha perdut potència com a pol cultural: ”Francament, no veig una pèrdua de potència. Segur que hi ha coses a millorar, en conjunt els grans equipaments tenen un finançament baix; s’ha de millorar el consum intern ja que per exemple els turistes visiten més els museus que els barcelonins i s’ha de fer més inversió en exposicions”.

Finalment, Mascarell també ha dit que el seu compromís amb Artur Mas és només fins a les eleccions del 27-S.