Ferran Mascarell: ‘El principal problema dels catalans és l’Estat espanyol’

14.04.2013

Avui Joan Carles Peris ha convidat Ferran Mascarell, conseller de Cultura de la Generalitat de Catalunya a “L’entrevista del diumenge” del Canal 3/24. Aquestes són algunes de les declaracions que Mascarell ha fet al llarg de l’entrevista:

 

Ferran Mascarell a la Biblioteca de Catalunya el novembre del 2012 | Foto Miralles/BC

 

“Les polítiques generals de l’Estat no ens ajuden. D’una banda, tenim un finançament dolent per a la Generalitat de Catalunya, i això repercuteix. I, d’altra banda, tenim polítiques tipus IVA que són totalment contràries al desplegament de la creativitat ”

“El que hi ha és molt poca convicció sobre el paper de la cultura. Hi ha molt poca convicció culturalista. L’Estat espanyol no ha estat mai culturalista. Mai ha fet res d’allò que calia fer, i encara menys comparant-ho amb els països veïns, a favor de la cultura. Ni els pressupostos han estat culturalistes, ni les decisions, les lleis que s’haurien d’haver fet i no s’han fet. L’incompliment sistemàtic de la propietat intel·lectual a Espanaya i mai perseguida… Totes aquestes coses posen en relleu que l’Estat espanyol no ha estat mai culturalista. I ara, tampoc. Això, a nosaltres, ens perjudica doblement, perquè tenim un país que s’ha construït des de la creativitat, per tant, tot allò que va en contra de la creativitat, de l’expressivitat, en contra de les indústries culturals, per a nosaltres és doblement negatiu ”

“El principal problema de Catalunya, dels catalans, de tots els partits polítics catalans, és l’Estat espanyol. I encara hi ha molta gent que no ha entès això, que no ha entès que defensar els vincles positius amb la resta dels espanyols no vol dir defensar l’Estat espanyol. L’Estat espanyol no és defensable per ningú perquè és dolent per a tothom.”

“Jo sóc partidari que aquesta consulta vagi acompanyada d’una magnífica descripció sobre allò que significa guanyar i allò que significa perdre. Perquè no és només un sí o un no simbòlic o ideològic o emotiu o sentimental, és basicament un sí a una manera d’interpretar l’Estat diferent de la que tenim, a una manera d’interpretar el creixement econòmic diferent de la que tenim, a una manera de significar la vida cultural diferent de la que tenim ” .