Ferran Mascarell a la Sala dels Miralls

23.10.2014

La Conselleria ha presentat al Palau March Catalunya Cultura, una fundació privada impulsada pel Departament de Cultura i un grup d’empreses catalanes. No hi ha llei de mecentage, però hi ha mecenes: “És una novetat crear una entitat privada dedicada a convèncer altres empreses perquè apostin per la cultura”, ha dit el conseller Mascarell.

Ferran Mascarell, amb Gemma Sendra del CoNCa a la Sala dels Miralls

L’anunci s’ha fet públic davant la premsa a la Sala dels Miralls del Palau March, amb la solemnitat de les grans ocasions. Hi han assistit representants de les empreses que aquest matí han signat al mateix Palau March per constituir la Fundació. Entre els assistents a la signatura hi havia Xavier Gramona, vicepresident de Gramona, Enric Crous, (Damm), Eloy Planes (Fluidra), Ferran Rodés (Havas Media), Josep Crehueras (Planeta), Ramon Pastor (Hewlett Packard), Miquel Molins (Fundació Banc Sabadell), Xavier Gramona (Gramona) i Lluís Bassat. Catalunya Cultura compta amb la col·laboració del Consell Nacional de la Cultura i les Arts (CoNCa) i l’Institut Català de Finances i tindrà les seves oficines a l’Ateneu Barcelonès. Pilar Pifarré, des del Departament de Cultura i Gemma Sendra, des del CoNCa, seran les persones que intervindran en el projecte en nom del Departament de Cultura. Segons Enric Crous, que ha actuat com a portaveu de la Fundació, es parteix d’un pressupost de 800.000 euros el primer any i s’espera doblar aquesta xifra el segon any.

La fundació Catalunya Cultura s’ha de convertir en una plataforma per incentivar la col·laboració entre el sector empresarial i l’àmbit de la creativitat, la innovació i el patrimoni, amb l’objectiu de trobar noves formes de finançament que permetin impulsar nous projectes culturals. Amb la creació d’aquesta Fundació es pretén donar compliment a un dels compromisos principals del Departament de Cultura per a aquesta legislatura, per bé que la renúncia del govern del PP ha portar a terme una llei de mecenatge pot fer molt menys atractiva la Fundació per a empreses que es puguin sumar en el projecte en el futur.

Un país amb tots els ets i uts

En acabar la roda de premsa, Mascarell ha explicat en petit comitè que la conselleria està treballant en una llei de mecenatge pensant en un futur en què el país estigui dotat “amb tots els ets i uts” per gestionar els propis recursos. Si buscàveu un sinònim o eufemisme per referir-vos a la independència, ja el teniu aquí. El dia que Catalunya sigui un país amb tots els ets i uts, doncs, “la conselleria haurà d’abordar tres lleis: la de l’IVA, la llei de propietat intel·lectual (contra la pirateria) i la llei de mecenatge, que hauria de permetre als filantrops desgravacions importants”, ha dit Mascarell. Mentre no arriba la independència, s’imposa el possibilisme en el marc actual, amb una fundació en què hi ha embarcades empreses com Planeta o Banc Sabadell que no són gens suspectes de secessionisme. Les lleis ara són adverses, però la conselleria ha de demostrar que el país té òrgans amb musculatura suficient per canalitzar el mecenatge.

No hi ha lleis, però hi ha país, ha vingut a dir Mascarell. De moment, els catalans només ens tenim a nosaltres mateixos, com deia Lluís Companys. Som a la Sala dels Miralls i ens hem de multiplicar mentre no puguem travessar a l’altra banda.

Creadors emergents i projectes culturals

La Fundació Catalunya Cultura té, entre altres objectius, desenvolupar una xarxa de col·laboració pública-privada dins el marc de responsabilitat social corporativa de les empreses i emprenedors amb activitat a Catalunya. Transferir la mentalitat emprenedora i d’innovació del món creatiu als projectes empresarials, a fi d’ajudar a construir un esperit d’avantguarda i contemporaneïtat tant als sectors econòmics com al conjunt del país. Crear, en definitiva, un moviment positiu i participatiu de la societat civil en el suport als projectes culturals.

Qui se’n pot beneficiar? Els destinataris prioritaris de les iniciatives de la Fundació són els creadors emergents i els projectes culturals amb voluntat d’impacte social, els projectes en fase incipient de desenvolupament, i els projectes de rehabilitació o restauració del patrimoni cultural. En qualsevol cas, es podran beneficiar de les actuacions de la Fundació totes les persones físiques i jurídiques que disposin d’un projecte cultural que requereixi de finançament.