Ferran Adrià: “Què és un tomàquet?”

9.04.2015

“Abans un tomàquet era una hortalissa. Avui, en canvi, podem classificar el tomàquet de moltes maneres, perquè la nova dimensió digital ens permet de veure les coses en múltiples dimensions”, ha dit Ferran Adrià a la presentació de Decoding del Disseny, un projecte de recerca i innovació desenvolupat per Eilisava, Escola Superior de Disseny i Enginyeria de Barcelona. 

 

 

Aquesta investigació parteix de la metodologia Sapiens desenvolupada des d’elBulliLab, que es proposa abordar i comprendre totes les facetes que caracteritzen una disciplina a partir de la decodificació dels procesos que intervenen en la creació.

“Sóc un malalt de l’eficiència”, va dir Adrià només començar la seva intervenció aquest dimecres a la sala d’actes de l’Elisava, davant un auditori ple d’alumnes de l’escola. El Bulli va elogiar l’Elisava, que és avui un referent mundial del disseny.

Adrià va parlar dels procesos creatius i dels límits del que és natural i artificial a partir de l’exemple d’un tomàquet. “Els tomàquets que comprem al mercat no són naturals. El tomàquet silvestre i el 99% de les plantes que trobem al bosc no són comestibles. Algú un dia va agafar el tomàuqet silvestre i el va anar destil·lant fins a fer-lo comestible”, va dir Adrià.

El tomàquet que mengem, doncs, sigui de Raf o de Montserrat, no és per si mateix natural. El Bulli va qüestionar radicalment el que entenem per cuina tradicional. “La meva àvia ja menjava hamburguesa. Per què no podem considerar l’hamburguesa un producte tradicional? En canvi, els canelons de Sant Esteve, que tenim per una recepta tradicional, és un plat que combina un invent italià (el caneloni) amb una salsa francesa, (la beixamel)”, va dir elBulli per desmitificar el concepte de cuina tradicional. I va acabar la seva intervenció amb una declaració de modèstia: “Jo no sé res de gastronomía ni de cuina. N’estic aprenent”.

 

Ferran Adrià, durant la presentació del projecte Decoding del Disseny a l'Escola Elisava

Ferran Adrià, durant la presentació del projecte Decoding del Disseny a l’Escola Elisava

Una propedèutica del disseny

El Doctor Daniel Cid, director científic d’Elisava i també del grup de recerca que ha impulsat el programa Decoding del Disseny, va dir que compartia la passió del Bulli per comprendre allò que fem: “Ens agradaria ser més caòtics en el nostre ordre. Volem construir una propedéutica del disseny que sigui de referència, i ho fem a partir de la metodología Sapiens”.

El grup de recerca de Decoding del Disseny ha vist com un pas previ imprescindible l’establiment d’una taxonomia del lèxic del disseny. Abans d’explicar-nos els processos creatius, hem de tenir clar quin vocabulari fem servir per referir-nos al que fem.

Cid també va defensar el model pedagògic de l’escola Elisava, que ofereix tant el grau de Disseny com el Grau de Disseny en la Producció Industrial. Els alumnes no només aprenen a desplegar la seva creativitat sinó també que reflexionen sobre els mateixos processos que intervenen en qualsevol disseny de producte.

Ferran Adrià va afegir que a les escoles no s’explica prou el procés creatiu: “És per això que, al final, només qui crea pot explicar el procés creatiu”.

Per més informació, feu clic aquí.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

1 Comentaris
  1. Grau de Disseny en la Producció Industrial? Per favor.. aquest grau ni existeix o almenys no existeix a ELISAVA.