Fer-nos totes les il·lusions possibles?

30.07.2017

Aquesta tardor, Edicions Destino publicarà una obra inèdita de Josep Pla titulada Fer-se totes les il·lusions possibles i altres notes disperses, un recull de diverses anotacions de l’autor empordanès escrites als anys seixanta.

Josep Pla

Al 1969, Pla publicava Notes disperses, el dotzè volum de la seva Obra completa, un calaix de sastre d’anotacions d’una gran diversitat. Gairebé 50 anys més tard, algunes noves notes disperses de Pla veuran la llum gràcies a Edicions Destino i Francesc Montero, Càtedra Josep Pla a la Universitat de Girona.

La publicació és un recull de diverses anotacions inèdites de l’autor empordanès escrites als anys seixanta que, segons MonteroPla hauria previst incloure en un altre volum, que hauria titulat Noves notes disperses o Vagues notes disperses. Un projecte fallit que no s’arribà a publicar. Per què Pla no va arribar a publicar aquest segon volum d’anotacions diverses? Li hauria fet il·lusió a Pla veure-les avui publicades? Potser si o potser gens ni mica. Als seus lectors, però, de ben segur!

El títol del recull inèdit de reflexions i divagacions vàries pren el nom d’un dels aforismes que sobresurten entre les seves anotacions: “l’ideal consisteix a fer-se totes les il·lusions possibles i no creure en cap”. L’aurea mediocritas de Pla, d’un Pla lúcid, observador, escèptic però ben informat.

Els textos d’aquesta obra inèdita, tots ells dels anys seixanta, són d’una gran diversitat, d’extensió però també de temàtica. El nervi de l’obra, com ho eren les Notes disperses, són les relacions personals. 200 pàgines de notes de records, memòries, lectures, impressions, etc. Si bé són anotacions fugaces i atzaroses, preses al vol, Montoro insisteix en la qualitat dels textos, que són “madurs i desenvolupats”, en paraules de l’investigador de Pla. L’eix vertebrador de totes aquestes reflexions i divagacions és el retrat de la realitat i la idiosincràcia catalana dels anys seixanta, però també de la vida mateixa.

La publicació de Fer-se totes les il·lusions possibles és una prova fefaent de la vigència de l’obra de Pla avui dia, però no és l’única iniciativa recent de recuperació i revalorització de l’obra de Pla. La Fundació Josep Pla ha engegat el projecte “Mig Europa cau. Impressions de Pla sobre la Gran Guerra, un anàlisis i interpretació de la Primera Guerra Mundial a partir de l’obra i la mirada de Pla. Des del passat mes de juny i fins el mes de maig de l’any vinent, la Fundació Josep Pla de Palafrugell acollirà una exposició centrada en el relat d’un Josep Pla jove dels esdeveniments de la Primera Guerra Mundial viscuts des de l’Empordà. La fundació ha recompilat els textos que conformen l’exposició en un catàleg, acompanyat de fotografies i textos crítics.

Tant el catàleg (i l’exposició) Europa cau com el recull Fer-se totes les il·lusions possibles i altres notes disperses són dues obres miscel·lànies, que ens deixen al descobert un Pla d’allò més proper, espontani i, fins i tot, contradictori. Dues mirades diferents, dos moments i dos contextos diferents. L’una dels inicis del segle XX; l’altra de les acaballes de la dictadura franquista.

50 anys separen els textos compilats a Europa cau i els del recull inèdit que publicarà el mes de novembre Destino. 50 anys entre el Pla primerenc i indecís que escrivia “davant del món la petitesa humana és microscòpica” i el Pla madur, il·lusionat i escèptic dels seixanta. I 50 anys ens separen a nosaltres d’aquest Pla sensat i reflexiu. Com sosté la directora de la fundació, es tracta de “tornar a situar Josep Pla com el periodista i escriptor que ens ajuda a comprendre el nostre passat més proper”. I, també, el nostre present.