FemArt: Mostra d’Art de Dones

7.10.2015

Entre el 16 d’octubre i el 12 de novembre tindrà lloc el FemArt, la Mostra d’Art de Dones organitzada per Ca la Dona, que vol reivindicar el paper de la dona en el món de l’art i en la societat.

Cartell del FemArt

 

“Els nostres cossos feministes segueixen desobeint…”, comença el seu manifest. Aquestes dones volen reivindicar el fet que a la història de la humanitat només es fa referència “a la meitat del món” i que la memòria de les dones ha estat induïda o segrestada. “Per això volem exercir la contramemòria i oblidar l’oblit”. Això implica canviar la direcció en la qual flueixen les coses.

Volen fer del joc artístic creatiu “super-real, re-significatiu, tendre, divertit, irònic, irreverent, provocatiu” un acte revolucionari i atemporal. Segons afirmen, volen imaginar i fer allò que hagués pogut ser i no fou, però que pot ser encara, defensen.

Proposen una intervenció artística en el seu passat, per recordar “allò que sembla que no ha existit pel fet de no ser dit”, que no saben per què no ha estat anomenat, però que avui, tanmateix, són capaces de reinventar.

La Mostra de FemArt, organitzada anualment des de Ca la Dona, vol oferir un espai de visibilització, relació i promoció de dones artistes. Hi tenen cabuda les diferents expressions artístiques: pintura, fotografia, escultura, vídeo, instal.lació, gravat… Però la Mostra va més enllà i també és un espai de participació, debat i reflexió teòrica sobre l’art des d’una perspectiva feminista.

Cada any es planteja una temàtica específica, perquè les artistes desenvolupin els seus projectes entorn a la idea. Enguany ha estat Contramemòria: oblidem l’oblit!, seguint amb la idea de recuperar la memòria segrestada pels homes que han escrit la història.

Han rebut un gran nombre de propostes tant del país com de fora, fet que està en sintonia amb l’actualitat convulsa i reivindicativa de les dones en el món. De les 63 propostes presentades, s’han seleccionat un total de 13 obres d’artistes de diverses nacionalitats (Colòmbia, Argentina, Chile, Regne Unit, i d’arreu d’Espanya com Vigo, Menorca, Vitòria, València) i de diverses disciplines, com la il.lustració, l’escultura, les instal.lacions, el videoart i la fotografia. Algunes d’aquestes artistes són Rosario García-Huidobro, Nani Miras, Tónia Coll, Ester Gandia Martínez o Ester Conesa-Peliagudes.

La Mostra tindrà lloc entre el 16 d’octubre i el 12 de novembre de dilluns a divendres entre les 16h i les 20h. D’entre les activitats que es duran a terme, destaca la projecció de la pel·lícula/documental Les costures de la pell divendres 30 d’octubre. A més, dijous 5 de novembre es podrà assistir a la xerrada “Arqueologia de l’oblit a l’illa de Mallorca” i dijous 12 de novembre es farà la cloenda amb la presència de les dones artistes. Totes aquestes activitats tindran lloc a Ca la Dona, al carrer Ripoll, 25, de Barcelona.