Googlejar en català o castellà? That’s the question

13.05.2014

En els últims anys, la presència del català a Internet i a les xarxes socials ha crescut enormement. Molts estudis recents destaquen que el català és una de les llengües del món amb més continguts a Internet, i que és la vuitena al món en penetració d’Internet. Fins i tot disposa del .cat, el primer domini del món que representa una llengua i una cultura, el qual ja compta amb més de 66.000 dominis registrats. No obstant això, la Fundació PuntCAT ha difós les dades de l’última enquesta Òmnibus, elaborada pel Centre d’Estudis d’Opinió (CEO) de la Generalitat de Catalunya, en què es demostra que els catalans prefereixen fer servir el castellà abans que el català a l’hora de fer cerques per Internet.

 

Així, doncs, un 57,5% de la població catalana assegura que quan fa cerques a través dels cercadors principals de la xarxa (Google, Yahoo, Bing, etc.) ho fa en castellà, mentre que el 36,8% diu que les realitza en català. Només un 2,6% fa sevir l’anglès. En accedir a una pàgina web, el 48,2% afirma triar el català de manera preferent, mentre que el 24,0% respon que escull el castellà o l’anglès. D’altra banda, el 19,2% no canvia la llengua i deixa la que li surt per defecte.

Des del punt de vista territorial, i segons la Fundació PuntCAT, «les dades del CEO posen de manifest que els qui viuen a la província de Lleida i Girona sí duen a terme principalment cerques a Internet en llengua catalana. Així, un 58,5% dels lleidatans i un 50,5% dels gironins empren el català com a idioma principal als cercadors, mentre que el castellà l’utilitzen, respectivament, el 36,2% i el 43,4% dels internautes d’aquestes províncies». Al seu torn, el 54,7% dels enquestats a Tarragona utilitza el castellà en les seves cerques diàries, en detriment del 40,9% dels enquestats fa servir el català. La província que menys ús fa del català és Barcelona, només un 33,1% dels enquestats, i, en canvi, utilitza més el castellà (61,1%).

De manera general, el 32,6% dels enquestats no utilitzen el català perquè la seva llengua d’ús habitual i amb la qual s’identifiquen és el castellà, mentre que el 13,2% assegura que, per estalviar temps, els resulta més còmode no canviar l’idioma que apareix per defecte. Un 8,3% afirma que els costa entendre, llegir i escriure en català. Altres raons per les quals els usuaris optin per no utilitzar el català a la Internet són per criteris d’identificació amb la llengua —el 3,1% considera que no necessita el català— o bé per funcionalitat: mentre que el 2,5% decideix fer cerques amb un idioma o un altre en funció del que vol buscar, el 4,4% acostuma a fer-les en altres idiomes, i el 3,1% opina que amb les cerques en català troba menys informació. Finalment, el 19,6% no s’ha preguntat mai per què no utilitza el català a l’hora de fer cerques a la xarxa.

Finalment, el 18,5% dels enquestats va respondre que, si en el futur totes les webs oferissin una versió en català de la totalitat de la informació, la consultaria sempre en català. Aquesta dada contrasta amb el 44,1% dels enquestats, als quals els és indiferent que hi hagi més continguts en català, i amb el 36,8%, que seguirien llegint en castellà o altres idiomes per comoditat.

D’aquestes dades es desprèn que la llengua habitual i d’identificació d’una bona part de la població a Catalunya continua essent el castellà, fet que es fa sobretot evident a l’àrea de Barcelona. Un dels propòsits que cal abordar per revertir aquesta situació és fomentar l’ús de la llengua catalana. Si bé és cert que, tal com es palesa a l’InformeCAT 2014 de Plataforma per la Llengua, el català s’ha consolidat com la catorzena llengua més parlada a la Unió Europea, i que l’ús del català en els mitjans de comunicació digitals ha anat en augment (els tres diaris digitals més visitats, Ara, Nació Digital i Vilaweb, ja superen el milió d’usuaris únics mensuals), és essencial promoure encara més l’ús, i sobretot normalitzar la situació de la llengua en l’àmbit digital. La Fundació puntCAT «considera imprescindible que els usuaris incrementin l’hàbit de fer cerques en català i de navegar en aquest idioma. D’aquesta manera, els cercadors, les empreses i els internautes identificaran el català com una llengua rellevant a Internet i això incentivarà el desenvolupament de continguts, productes i serveis en aquest idioma a la xarxa. Així mateix, la Fundació puntCAT impulsa  la creació de webs que disposin d’una versió catalana sota el domini .cat i du a terme diverses accions per augmentar la presència del català Internet».

Podeu consultar la nota de premsa de la Fundació puntCAT clicant aquí