Fellow Puntí

13.05.2014

L’escriptor Jordi Puntí ha estat becat per escriure i documentar-se durant un any a la Biblioteca Pública de Nova York. Puntí, que en els darrers anys ja ha viscut temporades a Nova York,  s’instal·larà a Manhattan a partir del setembre per submergir-se en el fons documental del Cullman Center, on espera obtenir noves pistes sobre Xavier Cugat, un dels protagonistes de la seva pròxima novel·la.

 

Jordi Puntí | © Stefanie Kremser

El fons documental del Cullman Center, que integra diverses biblioteques temàtiques, podria aportar-li més informació sobre els primers anys de Xavier Cugat als Estats Units, sobretot a Nova York i a Hollywood. “No són només detalls de la seva biografia, sinó també de l’atmosfera de l’època, de les modes musicals d’aquells anys, de la recepció –per exemple– que va tenir en la societat de Nova York quan la seva orquestra va començar a tocar al Waldorf Astoria”, explica Puntí.

Des de la publicació de ‘Maletes perdudes’ ara fa quatre anys, Puntí no ha publicat cap nou llibre de ficció, però ens ha procurat ‘Els castellans’ a L’Avenç i ha vist com la seva novel·la es traduïa a setze llengües, fet que l’ha portat a viure en gira quasi permanent. Ara finalment busca a Nova York la calma per concentrar-se en l’escriptura, però ja adverteix que no té cap garantia d’acabar-la a Nova York ni s’ha marcat una data per rematar-la. “Em costa molt dir en quin punt es troba la novel·la. Estic escrivint, avanço en una primera redacció, però com que és una obra de ficció –i no pas una biografia– hi ha moments en què una troballa, un detall, poden fer-me decidir per canviar tot un capítol, o per obrir-ne un de nou”, diu Puntí. “Com ja passava amb Maletes perdudes, trobo que la documentació és important com a motor de la imaginació, com una bona base per poder fabular, inventar, reconstruir des de la ficció. Per tot plegat, doncs, ara mateix no puc dir que acabi la novel·la allà, però sí que hi vaig a fer molt més que no pas documentar-me. Hi vaig sobretot a escriure, amb una bona distància necessària, i de fet un element important del ‘fellowship’ és que et donen un despatx on treballar, una cambra pròpia al costat mateix dels arxius”.

El Dorothy and Lewis B. Cullman Center for Scholars and Writers ha fet pública recentment la llista de la setzena promoció de becats, que sol incloure tant investigadors de perfil acadèmic com escriptors. S’hi han presentat 288 sol·licitants de 24 països diferents. Puntí és el primer autor català que es converteix en fellow del Cullman Center i aquest any l’acompanyaran escriptors com Ayana Mathis, Jon Lee Anderson o Megan Marshall. Puntí no coneix personalment cap dels autors amb qui compartirà la beca, per bé que ha llegit molts articles de Jon Lee Anderson, autor de The New Yorker, i també contes de dos dels altres novel·listes amb qui també coincidirà: Keith Gessen i Justin Torres.

Al llarg dels anys el Cullman Center ha becat també autors com Karen Russell, Donald Antrim o Álvaro Enrigue, guanyador del premi Herralde de novel·la amb Muerte súbita, que es publicarà als Estats Units l’any vinent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

3 Comentaris
  1. Felicitats, Jordi. Que sigui una estada ben profitosa. Els teus lectors ens anirem preparant per poder llegir la novel·la.

  2. Cugat, qui mai va renunciar ni al seu nom ni la seva llengua, mereixeria un monument. Qui coneix la seva trajectoria, es fa digne del reconeixement de tots i ben particularment de la Societat Catalana. Gracies Jordi pel teu treball que ben segur li retra aquest homenatge ven merescut i ens omplira de goig poguer llegir el teu teu llibre.