Feliu Formosa. Barcelona, sense nostàlgia

El 26 d’octubre a les 18h Feliu Formosa llegirà fragments de les seves obres en la mateixa casa on va morir Jacint Verdaguer.

Generalment, els cursos de les activitats universitàries solen ser inaugurats amb una conferència, solemne i erudita, sobre algun aspecte del programa a desenvolupar, per algun especialista. En aquesta edició, 2017-2018, el Màster Barcelona-Europa. Literatura i Història Comparada dels Intel·lectuals, ha triat una manera molt especial, la millor, de començar aquest any acadèmic.

Serà el dijous 26 d’octubre, a les 6 de la tarda, al MUHBA Vil·la Joana. Feliu Formosa llegirà fragments de les seves obres en la mateixa casa on va morir Jacint Verdaguer. Concretament es tracta d’una Lectura comentada de textos de Feliu Formosa, sota el títol Barcelona, sense nostàlgia, a càrrec del mateix Feliu Formosa. Fragments triats especialment per ell mateix, de la seva extensa obra, per la seva especial relació amb la ciutat de Barcelona i amb la seva història, personal però també col·lectiva.

Ara mateix deu d’estar preparant la tria, pensant-la: té on triar. Entre els poemes, els diaris, i les memòries, Formosa ha aconseguit al llarg de dècades traçar un mapa de la ciutat a través de la paraula i el temps. Posats a acompanyar-lo en la tria, ens l’imaginem subratllant els fragments sobre l’arribada de la família a Barcelona, des de Sabadell, un cop retornat el pare de l’exili. Arriben a Plaça Catalunya amb l’Elèctric, i prenen un sorollós tramvia des de la finestra del qual un Feliu Formosa nen es meravella a mesura que s’acosta al seu nou barri. O el moment, també ple de tramvies, en què la Vaga de Tramvies de 1951 desvela la reacció ciutadana davant d’una realitat que ja s’intuïa insuportable. O la seva reacció com a estudiant compromès amb el Partit Comunista, al Pati de Lletres de la Universitat davant d’uns fets històrics com els de Budapest en 1956, que el porten a conclusions d’extrema lucidesa que narra amb gran sensibilitat i, malgrat tota la tensió del moment, una gran objectivitat. Escrivim aquestes ratlles la matinada del diumenge 1 d’octubre; sens dubte, en aquesta data afegirà anotacions al seus dietaris.

Un home de la Weltliteratur: Poeta, traductor, home de teatre, memorialista,… l’obra de Feliu Formosa travessa totes les generacions literàries del darrer mig segle amb una veu potent i una capacitat per lligar la tradició literària catalana amb la resta de l’Europea, tant amb l’obra pròpia com amb la seva ingent tasca de traductor literari: Brecht, Kafka, Musil, Roth, entre molts d’altres.

Pel moment ens plantegem que aquest acte, més que la inauguració d’un curs, esdevingui un sincer homenatge literari, intel·lectual i ciutadà a Feliu Formosa. A més a més coincideix amb la publicació de dos monogràfics dedicats a la seva obra, a la revista Reduccions i a la revista El procés. Dos volums que donen la mesura de la seva vàlua, i que ens alegra compartir. Sense exagerar: sóc del parer que ja triguem massa a presentar la seva candidatura al Premi Nobel de Literatura.

A aquestes altures, salta a la vista que l’acte del dia 26 vol ser, doncs, un sincer homenatge a Feliu Formosa. Una manera de donar-li les gràcies.

Feliu Formosa va ser Premi d’Honor de les Lletres Catalanes l’any 2005. Avui, l’Honor és nostre de poder llegir-lo i escoltar-lo. Trobareu més informació sobre Formosa en aquest enllaç i en aquest altre.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació