Fàtima Mernissi. El somni silenciós d’ales i vols

Aquesta setmana ha mort l'escriptora marroquina Fàtima Mernissi, a l'edat de 75 anys. Nascuda a Fez l'any 1940, Mernissi ha estat una de les intel·lectuals marroquines més influents a Europa. Va destacar per la seva defensa dels drets de la dona.

Aquesta setmana ha mort l’escriptora marroquina Fàtima Mernissi, a l’edat de 75 anys. Nascuda a Fez l’any 1940, Mernissi ha estat una de les intel·lectuals marroquines més influents a Europa. Va destacar per la seva defensa dels drets de la dona i pels seus coneixements sobre l’Alcorà. Jordi Solà Coll li dedica aquest obituari al digital de cultura.

Fátima Mernissi

La mort de Fàtima Mernissi m’ha devastat. El meu és un món on les dones intel·lectuals juguen un rol fonamental: Arendt, Sontag, Weil, Birulés, Stein o Beauvoir. Però també, Nawal El Saadawi, Bassma Kodmani o la mateixa Fàtima Mernissi. D’ella no oblidaré mai la seva lapidària màxima: “Per a un àrab observar com es bombardeja impunement Bagdad és com per a un fidel cristià si es bombardeja Roma.” Dona i àrab, doblement discriminada per llur condició i origen, el seu traspàs no ha merescut, al meu entendre, els titulars que mereixia. Encara ressonen els seus mots amb força, perquè encara ara hi ha un mar i dues ribes alienades per la incomprensió i els interessos: predomina la idea que la guerra és una mesura a prendre quan, en realitat, és la negació de qualsevol sentit de la mesura. Vàrem bombardejar Bagdad sense tenir en compte l’avenir i ara hi tornem -a Síria- en nom del nostre “estil de vida”.

Mernissi, que lluità tota la vida per la igualtat entre dones i homes, també es rebel·là contra aital visió: patriarcal en el seu origen, però contemporània d’ambdós gèneres. No debades, la idea de justícia recorre de manera íntegra la seva obra com a historiadora i assagista. Profunditat i estètica de la qualitat marquen un exigent itinerari pel món del pensament. Una trajectòria que troba un dels eixos en el concepte de comunicació: la paraula és el vincle entre els individus, una eina de transformació i capgirament de la societat.

En contra del tòpic establert Mernissi no deixa un buit irreparable, ben al contrari: el seu corpus literari s’erigeix com si fos un far que il·lumina la complexitat de les societats arabomusulmanes en el marc de la modernitat. Seus són els mots inoblidables de l’inici a Somnis de l’harem: “Vaig néixer en un harem de Fez…” Llibre imprescindible que inclou, tal vegada, un dels relats més bells de la moderna literatura en àrab. El títol ja ho diu tot: El somni silenciós d’ales i vols. I és que Fàtima Mernissi sempre va voler volar en llibertat i, n’estic segur, ara les seves ales invisibles bateguen com el cor esmolat de la seva obra.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació