Fanfiction: ¿I si Harry Potter fos gai?

31.10.2016

La fanfiction engloba totes aquelles obres fetes per admiradors d’una obra o saga canònica, on recreen escenes perdudes, usen els personatges, afegeixen episodis i continuacions a la història central de l’obra precedent. La pregunta que planteja la Fan Fiction és inevitable: la vida de Harry Potter és propietat exclusiva de J.K. Rowling o els seus fans també tenen dret a recrear les vicissituds del seu heroi? Leticia Sala debuta a Núvol amb aquest article.

Les escenes de sexe perdudes de Harry Potter

Les escenes de sexe perdudes de Harry Potter

Diuen que la veritat està en els llibres. Aquesta idea fa referència a la literatura com a font de coneixement fiable o com a filtre d’autenticitat. Les biblioteques serien el centre d’acollida d’aquest coneixement. No obstant això, l’era digital ha sacsejat fortament aquesta premissa. Actualment, hi ha una absoluta llibertat a l’hora de pujar qualsevol tipus de publicació a la xarxa. Aquest nou univers virtual ha obert pas a nous gèneres que no haurien pogut aparèixer en altres temps més estrictes. Un d’ells és el fenomen Fan Fiction.

La traducció literal de Fan Fiction és “ficció de fans”. Són relats de ficció escrits pels fans que parteix d’una altra obra en forma de novel·la, pel·lícula o fins i tot un programa de televisió. Wattpad és l’aplicació de referència per a accedir-hi. Ofereix seguretat als escriptors tenint una política molt forta contra el spam i desarticulant l’opció de copiar-enganxar. L’aplicació inclou la possibilitat de votar i comentar les històries. Això crea un efecte de comunitat entre els usuaris. Es generen amistats virtuals el denominador comú és l’amor a l’escriptura creativa.

La Nozomi7 (Perú) té 36.000 seguidors a Wattpad: “Els meus començaments en l’escriptura van ser amb fanfics de Bola de Drac, un manga que m’obsessionava tant que reinventar aquesta història em sortia com un impuls elèctric. Si comparo els meus primers escrits amb els actuals he fet un progrés bastant positiu. És bonic veure com publiques una història i arribes a lectors de qualsevol part del món. He fet amistats molt valuoses i he conegut a grans escriptors de qui he après molt. ”

L’AilenMeli (Argentina, 17 anys): “M’encanta escriure però jo encara no em veig creant un propi personatge. Quan ho intentava, em bloquejava i el deixava. Ara això ja no em passa perquè puc utilitzar com a base personatges ja inventats. ”

El LordEnrique (Colòmbia, 23 anys): “Vaig descobrir Wattpad gràcies a Fan Fiction. Però aquesta aplicació m’ha permès ampliar la meva proposta literària a la poesia. He tingut l’oportunitat de ser entrevistat per diaris, televisió i ràdio local del meu país. Sempre transmeto que és molt important incentivar la lectura a les noves generacions. ”

Etimològicament, la paraula fan és una abreviatura de l’anglès “fanatic” que ve del llatí fanaticus. Aquesta paraula llatina significa “frenètic i inspirat per Déu”. Fanàtics recreant-se en les seves fantasies.

Ens trobem amb un cas en què la inspiració de Déu ha estat mundialment lloada: Cinquanta ombres d’en Grey. La novel·la eròtica de l’autora britànica E. L. James va néixer com un escrit de Fan Fiction basat en la saga Crepuscle. La novel·la ha venut més de 40 milions d’exemplars. La revista Times va incloure a la E.L. James en la seva llista de les ‘100 persones més influents de l’any’.

L’Anna Todd (1989) treballava en una empresa de gofres a Ohio abans que Wattpad escampés seu nom. Va començar a escriure la seva obra After el 2013, basant-se en Harry Styles, un dels membres de la banda musical One Direction. After ha generat 1,3 bilions de visites i ha publicat un llibre amb l’editorial Simon & Schuster. Todd afirma que intenta evitar la sobre-edició dels seus textos: “L’important és que la gent llegeixi, no ens hem de fixar tant en el contingut del que llegeixen.” Té raó?

Fan Fiction ha canviat el paper del lector; té veu i té ploma. Ara ja no està callat sinó que té la capacitat de reinventar o desenvolupar certs aspectes de l’obra original. Les tecnologies han sacsejat molts aspectes de la vida de les persones. Fan Fiction demostra que la literatura també ha hagut d’acceptar certs canvis. Abans tancada a la biblioteca, potser ara la veritat ha multiplicat les seves formes i el lector sigui actualment més lliure de triar on i com trobar-la.

I si Harry Potter fos gai?

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

5 Comentaris
  1. M’alegro de veure mencionat el fan fiction aquí a Núvol, ja que és un tema que en el nostre territori no és gaire conegut.

    L’article no està malament, tot i que caldria puntualitzar que el fan fiction és un fenomen que existeix des de molt abans que aparegués Internet, tot i que efectivament és a partir dels últims quinze o vint anys que s’ha anat convertint en un fenomen cada vegada més massiu. Però com a introducció de tipus divulgatiu està força bé, ja que planteja un dels aspectes més fascinants i conflictius del fan fiction: els límits difusos entre autor, lector i text.

    Si a algú li interessa llegir una mica sobre el tema, el meu treball final de grau està centrat en el fanfiction. El podeu trobar sota el nom “”Ficcions i fanfictions” al catàleg online de la Universitat de Girona, i una versió lleugerament actualitzada a la meva pàgina web (no sé si Núvol permet posar links, així que no us poso la direcció directa, però si escriviu “L’Alfórium Ficcions i fanfictions” a Google ho hauríeu de trobar a la primera).

    Gràcies a la Leticia Sala per tractar el tema! Molta sort.

  2. gracias a Leticia por un artículo tan claro y préciso
    Estoy totalmente de acuerdo con la idea que lo importante es escribir por encima de todo