Reivindicació amb final feliç: Falset inaugura el Museu Comarcal

15.09.2018

Falset ja ha inaugurat el Castell de Falset – Museu Comarcal, amb dues sales dedicades a la història del municipi i de la comarca. Amb l’obertura d’aquest espai museístic es dona solució a un equipament llargament reivindicat, atès que des del tancament el 2005 del museu gestionat pel Centre d’Estudis Falsetants, el municipi no tenia un museu patrimonial de caràcter local i comarcal.

L’alcalde de Falset, Jaume Domènech i el president de la Diputació de Tarragona, en la inauguració del Castell de Falset – Museu Comarcal | Foto: Mar Rovira / ACN

“Avui passem de la història del passat a la història del present i ens projectem al futur”, ha afirmat el batlle, Jaume Domènech. Per la seva part, Anton Vidal, president del Centre d’Estudis Falsetants, diu que “fa molts anys que estaven esperant aquest moment”. El Castell de Falset – Museu Comarcal va obrir les portes al públic dissabte 8 de setembre per mostrar les peces i els “objectes que han estat tancats en calaixos i caixes des de fa molt de temps”, explica Domènech.

Des de la posada en marxa del Centre d’Estudis Falsetants, l’any 1965, l’associació havia volgut materialitzar aquest equipament. Així, es recupera un espai museístic: “ha estat un procés llarg i altament reivindicat per l’associació”, afirma l’alcalde. Per la seva banda, Vidal deixava clar el dia de la inauguració que “avui és un gran dia, la sensació és inexplicable per tots els companys que han estat lluitant perquè el dia d’avui es pogués produir”.

Vidal ha reconegut que encara s’han d’acabar de “perfeccionar” espais, però ha insistit en el fet que es tracta d’un dia “emotiu” per tota la gent del poble i de la comarca, perquè diu, que s’ha “salvaguardat el patrimoni, el llegat històric d’una entitat privada que ha passat a la pública”.

El museu explica de forma “transversal” la història del municipi i de la comarca. Compta amb dues plantes que dedicades a la mort a la prehistòria; el plom i el comerç marítim en temps dels ibers i els romans; el naixement de Falset i l’edat mitjana, i els temps de guerra en època moderna. A més, també s’ha inaugurat una exposició temporal que repassa la història del Museu, des dels seus orígens, amb figures com l’intel·lectual i periodista Salvador Estrem i Fa.

Amb la inauguració de l’equipament, es pretén potenciar l’atractiu turístic del territori. “Hem d’intentar que al final aquesta harmonia sigui positiva i que s’articuli a través dels museus tota una xarxa dintre de la comarca amb visites turístiques i culturals”, ha raonat Domènech.

Amb tot, el museu encara té pendent una segona fase per completar la museïtzació. Aquesta incorporarà una exposició dedicada a la Guerra Civil Espanyola i a la geologia i s’instal·laria a la tercera planta del castell. Pel que fa a la primera fase del projecte ha tingut un pressupost d’uns 200.000 euros, segons ha detallat el batlle.

Domènech aspira a aconseguir les mateixes xifres de visitants que tenia el Museu del Vi, ubicat abans en el nou Museu Comarcal. D’aquesta manera, es marca com a objectiu assolir entre els 7.000 i 8.000 visitants anuals. “Mirarem d’augmentar el seu nombre, perquè volem que el museu tingui vida”, ha assegurat Domènech. Durant el mes de setembre l’entrada a l’equipament serà gratuïta per tots aquells que visitin l’espai.