Fages de Climent, trobador de l’Empordà

La commemoració dels cinquanta anys de la mort de Fages de Climent conflueix feliçment aquest cap de setmana amb el festival Terra de Trobadors.

Bernat Puigtobella

Bernat Puigtobella

Editor de Núvol.

El proper dimecres, 26 de setembre, a les 19 h, la Càtedra de Patrimoni Literari Maria Àngels-Anglada – Carles Fages de Climent proposa la taula rodona “Carles Fages de Climent: vigència i influència”. En aquesta activitat, que s’emmarca en la commemoració de l’Any Fages de Climent, es plantejarà la influència que ha tingut Carles Fages de Climent (1902-1968) en l’obra d’alguns escriptors actuals com M. Mercè Cuartiella, Sebastià Roig, Gabriel Ventura partint de les seves pròpies experiències en tant que creadors i lectors. La inscripció és gratuïta tot i que les places són limitades. Les inscripcions per aquesta activitat seran gestionades per l’Institut de ciències de l’educació (ICE) a través del seu lloc web www.udg.edu/ice.

Com molt bé apunta Jordi Canet, comissari d’aquesta efemèride, Carles Fages de Climent (1902-1968) va quedar sistemàticament apartat per la historiografia literària de la segona meitat del segle XX. Aquesta marginació va contribuir, sens dubte, a deixar l’obra literària fagesiana en un injust oblit.

No podem entendre la figura de Fages de Climent sense situar-la en el context en què va néixer, va créixer i es va formar. Ateneista, narrador, dramaturg, crític d’art i de literatura, va ser, tal com ell mateix es descriu a les seves memòries, Els meus difunts (Brau Edicions) “físicament feble, sexualment costumaç, sentimentalment voluble, amb un orgull acordeònic —segons les possibilitats de l’instant—, treballador incaute i bigarrat”. I afegeix: “He tocat totes les tecles i registres de la gran orga de la literatura, i l’art i la cultura no han conegut secrets per a mi.”

Fages de Climent forma part d’una estirp especial d’escriptors empordanesos excèntrics i visionaris, com Deulofeu o Dalí. Com escriu ell mateix referint-se al personatge del Sabater d’Ordis, “L’Empordà clou per ell mesura i límit”. En una de les estrofes del poema Somni de Cap de Creus, Fages escriu:

L’Empordà es clou en una forma d’illa
de perímetre exacte, i l’ample mur,
on les muntanyes dansen al conjur
de la tenora amb ritmes de futur,
altives són la fita i la cruïlla.

Com Alexandre Deulofeu, Fages de Climent va viure enderiat per compondre una teoria sobre l’Empordà. En mitificava el temperament amb una mà i el desmitificava amb l’altra, com molt bé ha apuntat Vicenç Pagès. Tant si parla dels seus familiars a les memòries, com si escriu epigrames o assaigs en prosa, Fages està sempre parlant de l’Empordà, del seu paisatge i de la seva idiosincràsia. “No sé per què aquest nom de Tramuntana / que és rauxa i pols i ritme i moviment / i lai, balada i plor, riure i lament/ dansa i canço, rima tan bé amb sardana”, escriu en un dels epigrames recollits a Primera antologia (Edició de Joan Ferrerós i Jordi Pla, Brau, 2002).

Entre les seves obres poètiques Enric Casasses destaca per damunt de tot la Balada del sabater d’Ordis i el Somni de Cap de Creus, “obres no solament grans sinó grandioses en tots els conceptes”. Segons Casasses, “el dring idiscutible i propi de Fages és una suma de coses: la riquesa de la llengua, el seu original estil d’escriure, la manera com situa cada una de les seves obres en un indret específic o altre del món de l’esperit, i potser també, un cert distanciament a l’hora d’expressar-se, un control conscient del material”.

Fages de Climent © Salvador Dalí, Fundació Gala-Salvador Dalí

Fages de Climent va fer gran amistat amb Josep Pla, a qui va insinuar-li que li dediqués un escrit: “No tothom té la sort de triar-se el seu exègeta, ni tots els difunts de caure a les mans de Josep Pla, perquè amb els vivents sol tenir cura de no ficar-s’hi. Un dia parlant dels seus Homenots sota les voltes de la gironina plaça de Sant Agustí, vàreig dir-li per què no s’ocupava de mi, en un d’aquests seus suculents retrats epigramàtics, tota vegada que em considerava —acabava de dir-m’ho— un tipus fabulós” (pàg. 14). Si bé no li va dedicar cap Homenot, Josep Pla, anys més tard, el va recordar en els seus Escrits empordanesos i s’hi referia com “un escriptor del país, absolutament comarcal, literàriament geogràfic, específicament empordanès”. Pla, a més, el considerava un gran epigramista —gènere poc conreat en la literatura catalana—, cosa que demostra la influència de l’herència clàssica que es troba en l’obra de Fages: al llarg de les memòries, les referències clàssiques i els llatinismes són abundants.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació