Facebook avisa de l’estat de les nostres amistats de París

19.09.2015

En situacions de catàstrofe o conflicte, Facebook permet saber si els nostres contactes estan sans i estalvis gràcies a la funció de Comprovació d’Estat de Seguretat. Després dels atemptats de París d’aquesta nit, recuperem l’article que vam publicar amb motiu del terratrèmol de Xile, on Clàudia Rius ens explica com funciona l’alerta de Facebook en qüestió.

Mark Zuckerberg, fundador de Facebook

Mark Zuckerberg, fundador de Facebook

Una notificació acompanyada d’un símbol verd apareix en obrir Facebook. “Han confirmat que tres amistats estan bé durant Paris Terror Attacks”, indica. La xarxa social de Zuckerberg permet que ens assabentem de si els nostres contactes es troben correctament després dels atemptats terroristes a París aquesta nit passada. La funció en qüestió va ser estrenada per Facebook l’octubre del 2014 sota el nom de “Comprovació d’Estat de Seguretat”, i permet als usuaris informar sobre com es troben en cas de desastre natural. Aquesta funció va començar a desenvolupar-se després del terratrèmol i tsunami que Japó va patir el 2011, i la catàstrofe del Nepal va la primera en què es va utilitzar. També es va fer servir durant el terratrèmol de Xile, que és un país que toca més de prop a la nostra societat, ja que 59.220 espanyols residien en aquest país a data d’1 de gener del 2015 segons l’INE, sent un dels destins que els joves escullen en busca de feina.

Des de dins d’aquest apartat de Comprovació d’Estat de Seguretat, els usuaris que considerin que estan en qualsevol àrea afectada per una catàstrofe poden alertar-ho a la xarxa social, i no només això, sinó que també poden veure qui més del seu cercle d’amistats es troba en la mateixa situació i si ha donat senyals de vida a la web o no. Fins i tot, si algú sap com està una persona que també viu la catàstrofe, se li permet compartir-ho a la plataforma. Un cop els afectats en qüestió confirmin que estan fora de perill, la notificació serà enviada a totes les persones que tinguin agregades a Facebook. “Les comprovacions de l’estat de seguretat permeten als usuaris connectar amb persones que els importen”, explica el centre d’ajuda d’aquesta famosa xarxa 2.0.

Els usuaris que rebin l’alerta des de casa podran comprovar quantes de les persones que tenen agregades són als països afectats, quines d’elles han confirmat estar bé i quines no poden tenir accés a Facebook, internet o mòbil, segons especifica la mateixa companyia en la seva web. I no només això, sinó que es facilita una breu informació sobre la situació de risc en qüestió, un mapa del lloc on ha sorgit el desastre natural o l’atemptat i el número dels serveis d’emergència. Si com a persona afectada no vols compartir aquesta notificació, la solució és fer click a “No estic a la zona”. Però com ho sap Facebook si ens trobem al lloc afectat o no? La xarxa de Zuckerberg analitza un conjunt de factors, com ara la ciutat que has escrit en el teu perfil; qualsevol accés que li hagis proporcionat per saber la ubicació actual del teu telèfon, tauleta o ordinador; i altres indicis que deixin entreveure que ets allà, com ara la cuitat des de la que fas servir internet.

Comprovació de l'estat de seguretat de Facebook

Comprovació de l’estat de seguretat de Facebook durant el terratrèmol de Xile

Sobre si això afecta la nostra privacitat o no, Facebook relata al seu FAQ (preguntes freqüents) que ha desenvolupat la Comprovació d’Estat de Seguretat “amb el fi d’ajudar-vos a tu i als teus amics de Facebook. […] La teva informació només estarà disponible per als teus amics de Facebook, i res del que comparteixis en les comprovacions estarà disponible per a grups externs”. La pregunta que ens torna a despertar aquesta xarxa social és fins a quin punt ens preocupa estar controlats, si a canvi podem saber com es troben persones properes a nosaltres que estan en una situació de risc. Segle XXI, privacitat o informació útil, aquesta és la qüestió.

Etiquetes: