“Expliquem els contes que més ens enamoren”

22.10.2012

Barcelona és, durant una setmana, la ciutat dels contes. Ser-ho significa convertir-se en l’espai de la imaginació, l’oralitat i la narrativa, tres aspectes que defineixen el Festival Munt de Mots i, també, les nostres vides. Si imagines, si narres i si t’agrada escoltar… segueix llegint. Seràs al món dels conta contes.

Arrenca el Festival Munt de mots

 

Bocabadats, Gates Gatunes, Narrín Narran i Vivim del Cuentu són quatre noms que arrastren un munt d’històries. I no només les que expliquen els integrants de cada grup quan fan sessions de conta contes, sinó perquè tenen una trajectòria darrere. Els quatre grups actuen durant el 3r festival de narració oral de Barcelona, el Munt de Mots, i tots ells estan satisfets davant d’una proposta cultural que “estimula la cultura d’escoltar i la dels conta contes”, un espectacle cultural que barreja la narració i la imaginació.

El grup de conta contes Bocabadats explica contes per adults i fan actuacions tant en grup com individualment. El Juan Pablo, el Julio, la Cristina i el Roger van crear el grup l’any 2007 després d’un taller de Ruben Martínez que els va motivar molt. Segons ells “les històries donen sentit a la vida. L’art sempre fa falta a la gent i, per això, encara que algú no en sigui conscient, acaba posant l’orella a la narració d’una història, sigui la que sigui”, segons el Julio i el Juan Pablo.

Les integrants de Narrín Narran estan molt d’acord amb la idea de la necessitat de la gent d’escoltar històries. Elles actuen per a infants i gent gran, sempre en col·laboració amb ONGs, casals d’avis, pisos tutelats, biblioteques… i no fan cap actuació remunerada. La Lola, la Fina, la Yoly i la Joana van unir-se arran de la creació d’un espai narratiu, de manera que hi ha més persones que formen part d’aquest grup, encara que no en siguin els creadors. Seguint amb la idea dels Bocabadats, les Narrín Narran creuen que “un conte sempre és educatiu. De fet, l’actitud d’escolta ja ho és en sí mateixa”. Les membres del grup expliquen contes perquè permeten “sortir dels esquemes fixats, fan obrir els ulls i veure que la vida té sorpreses”.

Vivim del Cuentu és el grup més creatiu, que s’anima a escriure els seus contes i a crear espectacles a mida. La Noe, el Pepo, la Bet, l’Oriol, l’Inyaki, la Maria i el Caste van constituir el grup el 2008 i, des de llavors, actuen gairebé un cop cada setmana, i per tot Catalunya, encara que poques vegades ho fan tots junts. Opinen que “els contes estimulen la imaginació i són útils per educar i transmetre valors”. Ells conten per a infants, adolescents i algunes vegades per a adults. Els Vivim del Cuentu destaquen el canvi de tendència que s’està produint arran de la crisi: “Abans ens trucaven escoles, biblioteques, casals… però ara els clients són privats, com editorials o llibreries, ja que no hi ha el mateix pressupost que contempli les actuacions de conta contes”.

Els Vivim del Cuentu també actuen en cicles de gènere o cooperació, igual que ho fan les Gates Gatunes. Elles són un grup que va sorgir motivat per la temàtica dels contes que narren. La Gemma i la Laura van començar fa dos anys i actuen en biblioteques o centres escolars. El que les diferencia és el plantejament del fet d’explicar els contes, ja que elles sempre ho relacionen amb la temàtica que es treballi al centre: igualtat, dinàmiques de grup, diversitat… “Busquem el riure dels nens a través de les històries que contem”, expliquen. Segons les Gates Gatunes, els contes són necessaris per “parar-se un moment entremig d’aquest món tan ràpid. Aturar-se per escoltar és un miracle”.

Els conta contes creatius: narren, escriuen i canten

La narració oral és una de les formes de comunicació més antigues i, de fet, l’oralitat genera que les històries sempre tinguin mil versions. Els conta contes també ideen les seves pròpies versions de les històries “que els enamoren”, que són les úniques que expliquen. Així, reinterpreten contes clàssics o en creen de nous. Les Narrín Narran, els Bocabadats i les Gates Gatunes acostumen a agafar-se a contes o a versionar-los i, en canvi, els Vivim del Cuentu s’atreveixen amb la pàgina en blanc i la creació des de zero. Per altra banda, una de les membres de les Narrín Narran és escriptora i apunta que està apostant per explicar els seus contes, tot i que “no té res a veure escriure que contar”.

Molts dels conta contes afegeixen disfresses i instruments de música a les seves actuacions, una fórmula que els serveix per “entrar encara més al conte que expliquem”, segons un dels membres de Vivim del Cuentu.

Les actuacions al Festival Munt de Mots

Narrín Narran: dimecres 24 a les 19.30h al centre cívic La Farinera del Clot

Vivim del Cuentu: dimecres 24 a les 17.30h al centre cívic El Sortidor

Bocabadats: dijous 25 a les 18h al centre cívic Torre Llobeta

Les Gates Gatunes van actuar diumenge 21 a la Biblioteca Ignasi Iglesias

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

2 Comentaris
  1. Gracias, Cora. Bonito y completo el reportaje. Fue un placer pasar ese rato juntos intercambiando experiencias e impresiones y charlando relajadamente acerca de esta labor tan preciosa y rica en matices que se mantiene saludable desde los albores de la humanidad. Visca el Munt de Mots!

  2. magnifico el festival, uno empieza a acudir porque alguien le invita a ver una sesion y de golpe se ve enrrredada en acudir a uno y a otro como si crearan una especie de mono en nuestro imaginario. DE NUEVO FELICITACIONES A TODOS LOS QUE LO HABEIS HECHO POSIBLE Y COMO NO HASTA EL AÑO QUE VIENE