Eugeni Xammar, la ploma silenciada

7.11.2013

Eugeni Xammar és l’Escriptor del Born aquest mes de novembre. Aquest dissabte 9 de novembre a les 12h Quim Torra, director del Born Centre Cultural i editor de Contravent, presentarà el documental Eugeni Xammar, la ploma silenciada i conversarà després amb Amadeu Cuito sobre la figura de Xammar.

Eugeni Xammar

El documental Eugeni Xammar, la ploma silenciada ens explica, durant gairebé una hora, la vida i personalitat de l’autor Eugeni Xammar a través de dramatitzacions i d’entrevistes realitzades al llarg dels darrers tres anys a historiadors, periodistes i persones de l’entorn del periodista.

L’any 1927, un Josep Pla jove, energètic, apassionat, escriu a la Revista de Catalunya: “En Xammar m’ha ensenyat més que tots els llibres plegats. És l’home més intel·ligent que jo conec, el que té un cop d’ull més segur i un coneixement del món més vast. És, encara, la naturalesa d’home més humana que he tractat, la persona menys primària, el senyor que té la raó més desperta i l’enteniment més clar. No passa dia que no pensi en ell, en el que m’ha dit i, sobretot, en el que m’ha insinuat”.

Xammar, home fet a si mateix, políglota, amb “esperit observador d’una agudesa extraordinària”, ràpid, ben informat, d’escriptura elèctrica. Sempre veia el que havia de passar. Ell és el prototipus de periodista modern.