Eudald Maideu: “Pel que fa al sexe, la nostra cultura no és pas gaire modèlica”

22.01.2015

El passat mes de novembre la revista de Girona publicava una entrevista de Xavier Cortadellas al primer doctorat en tot l’Estat espanyol que va fer una tesi sobre sexologia: Eudald Maideu. Maideu, ja jubilat, ha escrit nombrosos articles relacionats amb l’adolescència, la psicologia i la sexualitat. També va ser regidor i tinent d’alcalde de l’Ajuntament de Ripoll entre el 1984 i 1987. A més, sense ell i l’ajuda de la seva dona, Dolors Mir i els seus tres fills avui encara no sabríem on és el castell de Mataplana.

Eudald Maideu.

El doctor Eudald Maideu

Eudald Maideu va néixer a Ripoll, a sobre de l’antiga presó de Can Puig. Després del batxillerat, va estudiar medicina a Barcelona on es va especialitzar en pedetria. L’any 1979, però, després del Maig del 68, es va dedicar a estudiar què s’havia de fer per educar sexualment nens i nenes. Va fer un estudi estadístic de quasi mil escolaritzats on “els demanava que em diguessin què volien saber sobre el sexe, sense posar-me en res més que si eren nois o noies i l’edat que complirien aquell any. Havia d’anar amb peus de plom. Tinc una carta del bisbe Masnou en què em demanava que ho deixés córrer.” explica Maideu.

Tot i així, el doctor no es va rendir i va continuar fent enquestes a tots els col·legis del Ripollès i de la Garrotxa fins que va acabar la que seria la primera tesi sobre informació sexual de l’educació de l’adolescent a tot Espanya. “Quan vaig llegir la tesi doctoral, també vaig tenir problemes a la universitat. Al tribunal hi havia d’haver cinc persones, però només n’hi havia quatre. I el cas és que alguns metges no en volien saber res, a causa de les seves creences religioses”. I això que ja feia uns quants anys que als Estats Units, el ginecòleg William Masters i la psicòloga Virginia Johnson, havien publicat La respuesta sexual humana, una investigació sobre el conjunt de canvis físics i hormonals que experimenten els éssers humans davant d’un estímul sexual.  “Pel que fa al sexe, la nostra cultura no és pas gaire modèlica. Moltes d’altres ho han portat molt millor”, conclou Eudald Maideu.

Podeu llegir l’entrevista sencera aquí.

 

Etiquetes: