Esquirol, Baulenas i Formosa al Mercat de Lletres

19.09.2018

El proper 29 de setembre se celebrarà la setena edició del Mercat de Lletres a Igualada. Enguany el cartell és molt prometedor, ja que entre els convidats hi ha el poeta Feliu Formosa,  el filòsof Josep M. Esquirol i el novel·lista Lluís-Anton Baulenas, que parlarà de Manuel de Pedrolo.

El filòsof Josep M. Esquirol | Foto: Ester Roig ©

Esquirol parlarà del seu últim llibre La penúltim bondat: assaig sobre la vida humana. Un assaig que tracta qüestions vitals com el fet d’estimar, pensar, desitjar o viure noves experiències.  En l’entrevista que vam fer-li a Núvol, Esquirol assegurava que: “el concepte d’experiència és molt important en la filosofia contemporània. Experiència vol dir transformació en un mateix i d’un mateix. Una cosa que ens passa i que, d’alguna manera, a partir d’aleshores ja forma part de nosaltres. Per això es parla de l’experiència de la vida, perquè vivint ens transformem”.

Un altre dels convidats especials és el periodista català i divulgador històric Enric Calpena, que parlarà de la seva darrera novel·la, El dia que Barcelona va morir. Una obra en que la Ràtzia d’Almansur a Barcelona n’és la protagonista en els devastadors fets del 985 quan el visir Almansur decideix saquejar la ciutat de Barcelona, la capital del comtat més poderós del sud dels Pirineus, amb ajuda de quaranta mil homes.

D’altra banda, un altre dels noms que hi serà present en el Mercat de Lletres serà el de Manuel de Pedrolo, que en motiu del centenari del seu naixement, l’escriptor i crític literari Lluís-Anton  Baulenas serà l’encarregat de dirigir l’acte Pedrolo a cent per hora, en que farà un recorregut per la vida literària de l’autor desaparegut, però també pel seu trajecte activista i polític.

La jornada, que planteja una programació amb un gran nombre d’activitats infantils, comptarà amb la presència del cantautor Cesk Freixas que interpretarà un recital de música i poesia. A més, després de set edicions del mercat, enguany se celebrarà el lliurament de premis del primer concurs de microrelats eròtics organitzat per l’associació promotora de la llengua catalana. Seguidament, es realitzarà la presentació del llibre de l’Encarna Sant-Celoni ¡, Vestals de Roma a càrrec de Concepció Ramió.

 

Homenatge a Feliu Formosa

La cloenda del Mercat anirà a càrrec del poeta i traductor Feliu Formosa que farà una lectura de la selecció dels seus poemes i l’Esther Formosa els interpretarà cantant, acompanyada a la guitarra per Carlo Doneddu. A més, paral·lelament el públic podrà gaudir de  l’exposició Feliu Formosa: traductor, poeta i home de teatre. Aquesta mostra vol ser un petit homenatge al poeta sabadellenc, però igualadí d’adopció. Enguany Feliu Formosa ha publicat cinc novetats, entre les quals El present vulnerable, recuperat per Núvol. Aquí sota podeu veure el poeta recitant un dels seus poemes més coneguts.

Aquesta iniciativa cultural, que organitza la Biblioteca Central del municipi i entitats locals, té com a objectiu principal impulsar la lectura per a totes les edats, la llengua i la literatura, però també donar a conèixer escriptors catalans i locals per fomentar l’ús de la llengua catalana. A més, Els escenaris principals del Mercat són la Plaça de Cal Font i diversos espais de la Biblioteca Central què es convertiran en els testimonis d’un seguit d’activitats culturals que els espectadors podran gaudir i assistir durant tota la jornada. Els actes van enfocats tant al públic infantil com al públic adult, sobretot pels amants de la filosofia, la poesia i la lectura en general.

Durant tot el dia, el públic podrà participar d’un concurs d’Instagram en què es podran anar penjant les imatges del Mercat, una gimcana de contes a la plaça de la Biblioteca pels més menuts, l’exposició Paisatges literaris en que es mostraran les fotografies Carles Rodríguez Martin que il·lustres obres literàries d’escriptors catalans. o un intercanvi de punts de llibre.