Espiant bocins de vida amb La Conquesta del Pol Sud

El teatre documental de La Conquesta del Pol Sud és tant intens com necessari.

Vas veure les persones que van patir la guerra de l’Afganistan per televisió i també has llegit sobre els desapareguts durant la dictadura argentina. Alguna vegada has observat amb curiositat una persona transsexual. ‘La trilogia dona’ de la companyia teatral La Conquesta del Pol Sud t’obligarà a afrontar-t’ho. A descobrir-te, in situ, a través de les mirades d’aquestes protagonistes. I a fer-te preguntes. Més preguntes sobre les nostres comunitats. Aconseguint certes respostes.

Raphaëlle Pérez és ‘Raphaëlle’. | Foto: La Conquesta del Pol Sud

La Conquesta del Pol Sud, formada pel català Carles Fernández Giua i l’argentí Eugenio Szwarcer, no és una companyia teatral convencional. Potser són els únics que a l’hora d’abordar un projecte teatral fan una recerca prèvia que pot durar mesos i que els porta a viatjar, tant físicament com mentalment, al racó més íntim de les persones que després cocrearan l’obra amb ells. Són mesos de llargues converses i d’acompanyament. Temps de descoberta mútua. Hores coneixent els llocs trepitjats pels seus personatges, els quals no interpretaran cap paper més enllà del seu. “Són testimonis reals a escena”, com diu en Carles. “Dramaturgia de mochila”, com diu l’Eugenio.

La Conquesta del Pol Sud és la companyia convidada de la temporada 2018/2019 al Teatre Auditori de Granollers. A part de presentar dues de les obres de la seva trilogia, Raphaëlle (el 9 de novembre) i Nadia (el 27 d’abril del 2019), aquests artístics comunicadors utilitzaran la ciutat i unes persones sovint invisibles, les que recullen cartrons per vendre’ls, com el material principal per crear una instal·lació participada que es podrà veure el pròxim mes de març al mateix teatre. Serà una invitació a posar-nos als ulls d’aquestes persones i circular per la ciutat com ho fan ells.

En paraules de Laura Llamazares, la programadora del teatre, l’objectiu de tenir una companyia resident és que la coneguin el màxim de granollerins possible i fer-la transcendir l’escenari. Per això, la Raphaëlle i la Nadia faran xerrades a diferents instituts i els alumnes crearan una posterior instal·lació amb els interrogants, les respostes o les il·luminacions que la conversa susciti. A més a més, l’Alba Castellsagué ha elaborat una guia pedagògica sobre gènere i sexe perquè els professors la treballin amb els alumnes abans o després de veure l’obra.

‘Nadia’. | Foto: La Conquesta del Pol Sud

Una altra activitat de la residència de la companyia facilitarà que en Carles i l’Eugenio comparteixin el seu procés amb els professors del batxillerat artístic de l’Institut Celestí Bellera (l’únic de la ciutat) per tal que els seus alumnes desenvolupin una obra de teatre documental durant el curs.

Una de les últimes reflexions que fem versa sobre el fet de ser dona, home, ambdós o fins i tot, cap. Vam començar capint que el gènere és una construcció social i avui figures com Rain Dove parlen de capitalisme de gènere i ens mostren la seva fluïdesa. El pròxim 9 de novembre, gràcies a La Conquesta del Pol Sud, tindrem l’oportunitat de viure una experiència transsexual en directe i definir-nos, o no, una vegada més. Més endavant, amb l’obra Nadia, experimentarem què va ser per ella viure com un home durant 10 anys per tal de sobreviure el règim talibà. Com és la vida de la Nadia avui a Barcelona? Com va dir Mireia López, regidora de cultura de l’Ajuntament de Granollers, durant la presentació de la residència, “les històries tractades per la companyia La Conquesta del Pol Sud són temes que fan mal, que rasquen la societat i que susciten moltes preguntes i moltes respostes”. Per aquest motiu el seu teatre documental és tant intens com necessari.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació