Espai Guinovart, Premi Nacional de Cultura 2015

1.06.2015

La Fundació Espai Guinovart ha estat guardonada amb el Premi Nacional de Cultura 2015 que atorga el CoNCA, Consell Nacional de la Cultura i de les Arts. Aquesta distinció reconeix la contribució singular a la nostra cultura i el seu enaltiment. Si parlem de singularitats, l’Espai Guinovart, situat a la plaça del Mercat d’Agramunt (Urgell), n’és un bon exemple. Centre per a la creació i promoció de l’art contemporani aposta per allò local amb la finalitat d’esdevenir universal. Josep Guinovart, l’any 1994 inaugurà un espai, creà un món nou, on es recuperaren vivències d’allò més vital.

L'Espai Guinovart guanya el Premi Nacional de Cultura 2015

L’Espai Guinovart guanya el Premi Nacional de Cultura 2015 | Foto de Josefina Miralles

Població capdavantera de la Ribera de Sió situada en el punt de confluència de l’Urgell, la Segarra i la Noguera, Agramunt té un paisatge estampat, a finals de maig, per l’ocre dels camps. Josep Guinovart, visqué a la vila en uns anys difícils, entre 1937-1939, en plena Guerra Civil. De l’estada en quedà marcat per la relació amb la natura, amb la terra, els entorns àrids, així en restaren senyalades les estructures del seu llenguatge, aquest paisatge s’impregnà per sempre en el seu geni creador.

Entrar a l’Espai Guinovart, és entrar dins d’una obra d’art que ens porta a un espai-temps. És el present d’un nen, de les vivències de quan tenia 9 o 10 anys, on els camps de blat i les alzines envoltaven el poble amb el misteri quiet de la conca del Sió. N’és la màgia, però també s’hi viu el terror d’una guerra. A través de l’espai es connecta memòria i realitat, amb l’essència més lleugera d’on venim, d’aquella terra viva habitada. Les possibilitats de l’espai fan coherents idea i sentiment. Els que recorden Guinovart, diuen que era tímid i sempre connectat a una creació constant. La seva obra no imita el món exterior sinó que l’engendra. Ressona l’hàbitat en relació amb la natura per esdevenir símbols, paisatge interior.

Espai Guinovart

Espai Guinovart | Gasull Fotografia

L’espai mostra els valors del paisatge, i també de la seva gent, i ho fa a partir de tres instal·lacions permanents: “El mural de les quatre estacions”, “La cabana” i “L’Era”. Alhora, la instal·lació conviu amb altres obres. El Petit Espai, on fins al 15 de juny es pot trobar l’exposició “Pilarín: de mercats i de vida”, on mitjançant les il·lustracions de l’artista vigatana es mostra la seva visió de la societat a través dels mercats com a punt de trobada entre persones. Paral·lelament, situada sota les arcades que envolten l’antic mercat, trobem l’exposició “Referents”. Comissariada per la historiadora de l’art, Lara Vidal, la mostra repassa diferents èpoques de Josep Guinovart, indaga en els seus referents, aquells autors que crearen l’estil de l’artista. Inaugurada el passat 29 de març, l’alcalde de la vila, Bernat Solé i la presidenta de la fundació i filla de Guinovart, Maria Guinovart, aprofitaren l’acte per compartir el reconeixement atorgat pel CoNCA. Segons Maria Guinovart, el premi l’han donat a la fundació i aquesta existeix perquè la gent hi va. “El premi és per a la fidelitat de la gent”, i reivindica que el premi és de tots, remarca.

El centre, a més a més d’aprofundir en l’obra del pintor i exposar obres d’altres artistes, també du a terme una important tasca divulgativa en el camp de la creació mitjançant conferències, visites, cursos, tallers, trobades, entre d’altres activitats. Des de fa més de vint anys és espai de creació i promocionant l’art contemporani amb seu a l’Urgell, però estableix una política d’expansió. Maria Guinovart ens comenta que no ha estat fàcil, han sigut anys de picar pedra. La mort de Josep Guinovart va marcar un abans i un després: “A més a més vingueren les retallades… Però no hem parat, hem continuat fent la mateixa feina. Els premi ens arriba com un glop d’aire fresc, no ens ho esperàvem pas. Aquest guardó, que recollirem el dia 17 a juny al teatre Romea, és el reconeixement a la feina feta i, feta lluny de Barcelona”. Des de la fundació s’ha fet una aposta per la descentralització, apostar per territoris que no sempre són favorables, afegeix.