Escriure ciutats

12.03.2015

MOT, el festival de literatura que se celebra entre Girona i Olot, dedica la seva segona edició a explorar la relació entre literatura i ciutat. Més de 40 autors d’aquí i de fora participaran al festival entre el 9 i el 19 d’abril.

Sorj Chalandon

Sorj Chalandon

El programa d’enguany s’ha presentat a la Llibreria Altaïr, la casa dels llibres de viatges per excel·lència. Enguany la comissària és Mita Casacuberta, que va presentar el programa acompanyada pels alcaldes de Girona i Olot i per la directora de la Institució de les Lletres Catalanes, Laura Borràs.

MOT 2015 té per lema “Escriure ciutats” i parteix del terme “ciutat” com un lloc on els lectors es poden acostar a la literatura de la zona. El programa recull ciutats com Bogotà, París que és la ciutat escrita per antonomàsia, els misteris de Lisboa, la gran novel·la sobre Barcelona, Londres com a capital mundial, València i Atenes com l’antimodel, les ciutats ferides com Berlin o Beirut i la gran bellesa de Roma.

El festival MOT ens convida a un viatge literari per les ciutats de la mà de grans escriptors. Així coneixerem la Londres més literària de la mà de John Lanchester i Matthew Tree. L’escriptor francès Éric Hazan representarà París, l’autora Laura Restrepo i el fotògraf Kim Manresa parlaran de Bogotà i Medellín. António Lobo Antunes parlarà de Lisboa, i Eduard Mendoza i Sergi Pàmies conversaran sobre el tòpic de La gran novel·la de Barcelona. Melania G. Mazzucco i Josep M. Fonalleras conversaran sobre Roma. L’escriptor holandès Cees Nooteboom i el periodista Josep M. Martí i Font ens convocaran al Berlín de la caiguda del mur. Sorj Chalandon i Tomàs Alcoverro se centraran a Beirut, una ciutat que ha estat víctima de la barbàrie del segle XX. Petros Márkaris, novel·lista i guionista de Theo Angelópulos, conversarà amb Imma Merino sobre el concepte de frontera i de la relació entre cinema i literatura.

Mita Casacuberta, comissària del festivalMOT 2015

Mita Casacuberta, comissària del festivalMOT 2015

La programació alternarà aquestes sessions més internacionals amb col·loquis sobre ciutats més properes. Julià de Jòdar i Javier Pérez Andújar ens situaran a la zona metropolitana de Barcelona, Badalona i Sant Adrià del Besos respectivament, un territori literari molt fèrtil, però poc treballat. El novel·lista Rafael Chirbes i Joan Nogué, geògraf especialista en el paisatge, parlaran de la transformació de València.

Vicenç Pagès parlarà de Figueres, Adrià Pujol de Begur, Joan-Daniel Bezsonoff de Perpinyà, Rafel Nadal de Cassà de la Selva i l’olotí Edgar Illas parlarà dels mals de la Garrotxa per videoconferència des de Bloomington, als Estats Units.

El festival té com a objectiu principal acostar els grans autors al públic. Per això, no hi haurà conferències magistrals per part dels convidats, sinó que totes les sessions tindran el format més proper de la conversa, oberta a la participació del públic. A banda de les activitats programades per al festival, tant a Olot com a Girona hi haurà altres actes relacionats amb el món de la literatura i les ciutats que complementaran el festival.

 

Si voleu més informació cliqueu aquí.