Escriure ara… segons l’Escola Bloom

15.10.2016

Aquest curs ha nascut una nova escola d’escriptura a Barcelona. L’Escola Bloom, fundada per Lana Bastasik i Borja Bagunyà, es proposa crear un espai d’intersecció entre la investigació literària i les classes d’escriptura.

Escola Bloom | © Juan Diego Valera

Escola Bloom | © Juan Diego Valera

Bagunyà fa sis anys que treballa al Departament de Literatura Comparada de la UB i trobava a faltar un contacte amb el públic. “A la universitat hi ha professors boníssims en termes d’estudis literaris, però el que fan no transcendeix, perquè no es dediquen als mitjans i per tant no prescriuen. I les facultats de filologia es resisteix a integrar els estudis d’escriptura creativa”, em diu Bagunyà, que voldria posar en contacte dos mons, l’acadèmic i el de la creació: “Hi ha uns quants escriptors joves que publiquen regularment i que han passat pel màster de literatura comparada: Jordi Nopca, Max Besora, Melcior Comes, Joan Todó, Anna Carreras o Alicia Kopf tenen un perfil diferent de l’escriptor que surt de l’escola d’escriptura de l’Ateneu”.

L’Escola Bloom pren el nom de Leopold Bloom, protagonista de l’Ulysses de Joyce, una obra que conté moltes de les coses que volíem que fos l’escola: barreja d’ordre i caos, la tradició i la modernitat, el solemne i el paròdic, la celebració de la paraula. Bloom també com una cosa que eclosiona. Bagunyà espera amb candeletes la publicació de Breus notes sobre la literatura bloom (Periscopi) de Tavares, un llibre que es pot llegir en clau de manifest i que esperen presentar al centre.

“L’Escola Bloom es proposa donar resposta a la pregunta ‘Què significa escriure ara’? Estem muntant una escola per formar un autor contemporani, per descobrir quin tipus de ficcions demana el nostre temps. Cadascú pot escriure com vulgui. Fins i tot tens tot el dret a escriure una novel·la a la manera de Balzac, però n’has de ser conscient!” s’exclama Bagunyà. Es tracta, en defintiva, d’una continuació del que fa la universitat, que acaba els temaris l’any 1945, com si no s’hagués escrit res des de la Segona Guerra Mundial.

L’Escola Bloom ofereix cursos d’escriptura, però no espereu que us expliquin com heu d’escriure. “No podem oferir honestament un curs amb una fòrmula màgica per escriure… una novel·la. Fem seminaris de producció. La idea no és tant que algú t’ensenyi com has d’escriure, sinó que es produeixi un saber a l’escola, i això només és possible si tornem a les passions compartides”, diu Bagunyà. Per això el centre ofereix seminaris específics, sobre gèneres o autors concrets. Inés García farà un curs sobre literatura escandinava. Josep Casals impartirà un curs sobre Robert Musil i la Teresa Rossell un seminari dedicat a Samuel Beckett. Jaume Pons Alorda farà un curs sobre Walt Withman, i Adrià Pujol explorarà l’autoficció en la literatura catalana contemporània. Víctor Garcia Tur posa en marxa un laboratori experimental. “Volem conquerir un espai de tranquil·litat. Centrem-nos tres mesos en Beckett i fem-ho bé. No es tracta d’insuflar temaris inassumibles sinó regalar-te temps”, diu Bagunyà.

“Creiem que és un espai que feia falta. Podem ser un punt de trobada de gent d’aquesta ciutat que no acaba d’estar articulat. Si La Breu Edicions o Les Males Herbes posen uns autors al mercat i la Llibreria la Impossible els ven, nosaltres ara els volem llegir”. El perfil d’alumne de l’Escola Bloom és molt jove, entre 25 i 35 anys. “Ens vénen persones que no volen ser escriptors necessàriament, però que es volen formar com a lectors”, remata Bagunyà.

Podeu consultar el programa al web de l’Escola Bloom.