Albert Jané, Escola Valenciana i la Moritz, finalistes del premi Martí Gasull

8.01.2015

Després d’un procés de deliberació els 7 membres del jurat del II Premi Martí Gasull i Roig han escollit els tres finalistes. Són Escola Valenciana, el que va ser director de la revista Cavall Fort Albert Jané i l’empresa Cerveses Moritz.

El lingüista Albert Jané | Foto Cavall Fort

El lingüista Albert Jané | Foto Cavall Fort

 

Escola Valenciana, la Federació d’Associacions per la Llengua és una entitat cívica formada per 29 associacions comarcals. El principal objectiu de l’entitat és la normalització lingüística en tots els àmbits d’ús de la llengua, amb especial incidència en el sistema educatiu valencià. Escola Valenciana ha estat nominada per Joan-Carles Martí Casanova des de Núvol perquè “no ha deixat mai, a més a més, de fer front comú amb les altres associacions de la xarxa cívica més atapeïda —per una llengua— que existeix al planeta: la catalana”. Més informació aquí.

Albert Jané, gramàtic, traductor i dinamitzador de la literatura infantil i juvenil en català. Ha estat redactor, corrector i director de la revista Cavall Fort. La seva trajectòria ha estat reconeguda, entre d’altres, amb la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya (1990), el Premi Nacional de Periodisme Escrit (1997) i el Premi Pompeu Fabra a la projecció de la llengua catalana (2010). Actualment és soci d’honor de l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana i membre de la Secció Filològica de l’Institut d’Estudis Catalans. Tal com deia Jordi Llavina en aquest article, el qual va nominar des de Núvol l’any passat Albert Jané al Premi Martí Gasull, “l’Albert Jané és un home que ha treballat tota la vida com un escarràs per la nostra cultura, i sospito que continuarà fent-ho fins a l’últim dia de la seva existència, que espero que sigui molt llarga. Llarga vida, doncs, al lingüista, a l’activista, al patriota i al savi Albert Jané!”. Més informació aquí.

Cerveses Moritz, el compromís de Moritz amb la llengua catalana s’ha fet present des de la normalitat del seu ús. El català és la llengua d’ús corporativa i això es tradueix, entre d’altres, en la publicitat i en l’etiquetatge dels seus productes. D’aquesta manera, Moritz és exemple de bones pràctiques en la introducció de la llengua catalana a l’àmbit socioeconòmic. Fundada el 1856 per l’alsacià Louis Moritz Trautmann. Després d’un parèntesi de tres dècades, el 2004 una Moritz renovada tornaria a rellançar la marca. A Barcelona, el 2009 reobria el clàssic Bar Velódromo i el 2011 s’obrien de nou les portes de la Fàbrica Moritz de la ronda de Sant Antoni. Més informació aquí.

El jurat ha escollit els finalistes entre els 150 candidats que van proposar més de 400 persones en un procés obert que va acabar el passat 3 de novembre. El jurat està format per l’escriptor i Creu de Sant Jordi 2014 Jaume Cabré, l’escriptor Carles Torner, el professor i polític eivissenc Bernat Joan i Marí, l’escriptora i editora valenciana Rosa Serrano, el director del Centre de Normalització Lingüística de Barcelona Jordi Manent, el membre i fundador de la Plataforma per la Llengua Bernat Gasull i el president de l’ONG del català Óscar Escuder.

El jurat considera que els tres finalistes compleixen amb l’objectiu de ser un exemple a seguir en la defensa del català perquè han promogut la llengua com a eina de cohesió social des d’una perspectiva transversal en l’àmbit socioeconòmic, en tots els àmbits educatius, a les administracions i en l’àmbit cultural.

 

Elecció del guanyador

A partir d’ara s’obre un procés de participació ciutadà perquè qui ho vulgui pugui votar el guanyador. Ho podrà fer a través del web www.premimartigasull.cat. El procés de votació estarà obert fins el 31 de gener.

El guanyador es donarà a conèixer en la cerimònia d’entrega del II Premi Martí Gasull i Roig que es farà el proper 12 de febrer de 2015 al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB).

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

4 Comentaris
 1. Albert Jané és una persona entranyable. i admirable. No és un personatge massa popular en els “mass media” però això no vol pas dir que no faci una feina important pel pais: redreçament i conservació de la nostra llengüa.

 2. Bé, el que diré pot sorprendre però potser l´edat ja m´ho puc permetre. Que l´Albert Jané rebi el Premi Martí Gasull, no sé fins a quin punt pot ser just. Per mi, seria que en Martí Gasull rebés el Premi Albert Jané. El que ha fet aquest home pel català, supera, pel cap baix, en deu vegades el que va fer en Martí Gasull (e.p.d.). Veig que aquí ni compten els llibres que va fer, ni per exemple el fet que va sortir a primera plana amb la columna d´El Llenguatge, al diari en català que sortí 37 anys després de la Guerra Civil. No és estrany que molta gent, aprengués el català a través del diari.I encara podria afegir alguna cosa que es deixen a la presentació del sempre admirat Albert Jané. Que en Martí Gasull perdés lamentablement la vida en l´excursionisme, sap molt de greu. Ell va crear la Plataforma de la Llengua, però no tinc coneixement que fes alguna cosa més per l´idioma nacional. Si comptéssim l´Enric Larreula, per exemple és un altre que hi ha dedicat la seva llarga vida. Fent un nombrosíssims actes. També és un altre que no és que pugui rebre un premi, és que són dels que haurien de tenir un Premi amb el seu nom com tants i tants d´altres que s´ho mereixen. No dic que en Gasull no s´ho mereixi. Per mi, tot suma en la mateixa direcció. Ara bé com que sempre m´he dedicat al tema de l´idioma, conec molta gent que se l´ha jugada a base de bé, com en Jané o en Larreula o la Blanca Serra, o tants i tants que ho trobo descompensat, sincerament, que un bon alumne es valori més que un gran mestre. En fi, si serveixen per reflexionar els meus mots ho celebraré. Si no, no passa absolutament res. Però l´any passat ja hi pensava i ara veig que encara hi ha molta distància. No obstant jo votaré, i votaré per l´Albert Jané. Moltes gràcies.

 3. Estic absolutament d’acord amb en Jordi Romaguera (9-1-2015, 9:20), i el seu text m’estalvia dir moltes coses.
  Però que em facin triar entre un sant com l’Albert Jané i una entitat com Escola Valenciana, considero que és una “perversió”. Estic convençut que tant el senyor Jané com Escola Valenciana mereixen tots els premis. I jo… a qui voto?

 4. Totalment d’acord amb les dues opinions anteriors: la del senyor Joan Vives-Beneit i la del senyor Jordi Romaguera. Sense menystenir gens les altres candidatures vull fer constar l’ingent treball de tota una vida, la de l’Albert Jané, a favor, molt especialment, de la literatura infantil i juvenil… És per això que adjunto l’enllaç del bloc “Mascaró de proa” on dono algunes informacions sobre aquesta seva destacada personalitat.
  Necessitem molts Alberts Jané… per fer més gran la nostra cultura i la nostra sensibilitat col.lectiva.

  http://mascarodeproa.blogspot.com.es/2012/11/albert-jane-el-compromis-amb-la-llengua.html