Escola Nova 21 o com capgirar l’educació

El món local possibilitarà el canvi educatiu del mig miler de centres que han demanat sumar-se a Escola Nova 21.

Bernat Puigtobella

Bernat Puigtobella

Editor de Núvol.

Vivim un canvi d’època i el món de l’educació no és aliè a aquesta transformació. Eduard Vallory, president del Centre UNESCO de Catalunya, és un dels impulsors i probablement la cara més visible del projecte Escola Nova 21, que proposa una revolució en l’ensenyament a casa nostra, consistent a generar competències per a la vida en el context del segle XXI. Ara aquest programa pedagògic, impulsat també per la UOC i EduCaixa entre d’altres, rep el suport de la Diputació de Barcelona.

Escola nova 1

El món local possibilitarà el canvi educatiu del mig miler de centres que han demanat sumar-se al programa Escola Nova 21. El programa incorporarà un nou model de xarxes d’innovació educativa compartida distribuïdes pel territori, que a través d’aquest acord articularà els 481 centres del programa. “La innovació es fa a través de processos cooperatius d’aprenentatge. No des de dalt de manera vertical. Cal activar i orientar la voluntat de canvi i implicar-hi el món local”, diu Eduard Vallory, que es defineix com un analista social i gestor del canvi”.

“El món laboral del futur serà canviant i les competències que havíem valorat fins ara ja no seran tan necessàries o hauran evolucionat”, diu Mercè Conesa, presidenta de la Diputació de Barcelona. “Això implica que vivim un canvi de paradigma en el camp de l’ensenyament. Com a país tenim l’obligació de treballar per aquest canvi. El municipi ha de ser facilitador de les dinàmiques de les escoles. No només educa l’escola sinó tota la comunitat. Són moltes les escoles que s’han autoexigit aquest canvi i hem d’aprofitar aquest moment d’autoexigencia de les escoles”, ha dit Conesa, que també és alcaldessa de Sant Cugat, ciutat on s’ha treballat molt per reforçar les competències musicals dels alumnes de les escoles públiques, de la mateixa manera que l’ajuntament de l’Hospitalet, per exemple, ha apostat per l’ensenyament de l’anglès. El diputat d’Educació de la Diputació de Barcelona, Rafel Homet, ha destacat “que la Diputació de Barcelona és experta en la creació de xarxes municipals i com aquest coneixement s’ha de posar al servei d’aquest projecte perquè funcioni”.

Segons Vallory, “l’escola que vol innovar ha d’aplicar-se primer un autodiagnosi crític per després fer una introspecció de les pràctiques pròpies del centre que permeti veure fins a quin punt els mitjans s’han convertit en finalitats. Finalment s’ha d’impulsar un aprenentatge col·laboratiu i dotar el sistema educatiu de capacitat de reacció i actualització permanent davant d’un món que canvia constantment”.

Eduard Vallory

Un model de xarxes d’innovació compartida

Escola Nova 21 va fer el mes d’abril una crida oberta a les escoles per seleccionar 200 centres candidats a formar part d’un procés d’innovació sistemàtica durant 3 anys. La convocatòria s’ha tancat amb 456 centres candidats, superant de llarg les expectatives del propi programa, tant per la quantitat de propostes com per la qualitat i el compromís adquirit. Les candidatures de centres són, a més, una mostra representativa del sistema educatiu català: un 68% públics i un 32% concertats; un 40% amb educació secundària i un 15% són de màxima complexitat.

L’acord entre la Diputació de Barcelona i Escola Nova 21 farà possible que el programa incorpori un nou model de xarxes d’innovació compartida distribuïdes pel territori. Seran una cinquantena de xarxes locals, formades per 10 centres cadascuna, que compartiran els seus processos de transformació i les seves experiències per contribuir a la millora del conjunt. La Diputació i Escola Nova 21 treballaran conjuntament per promoure aquestes xarxes locals, oferint metodologies i suport tècnic a centres educatius i municipis. La Diputació hi destinarà entre 100.000 i 150.000 euros. “L’objectiu és crear xarxes locals i dinamitzar el territori amb transferència de coneixement”, diu Conesa.

Aquesta tardor els centres faran un treball conjunt en forma de workshops sobre l’orientació del canvi de paradigma educatiu. A més, faran servir una eina d’autodiagnosi sobre el marc d’escola avançada per visualitzar els reptes de cada centre. Les escoles disposaran de recursos digitals per al canvi, gràcies a un acord de suport amb la Fundació PuntCat, així com d’espais de capacitació i reflexió compartida en xarxes i, també, d’indicadors d’avaluació de procediments que els hauran de permetre actualitzar el seu enfocament educatiu.

El mes de desembre es farà una mostra representativa de 30 centres, que rebran acompanyament, formació i capacitació intensius per tal de garantir el seu canvi, dins una prova pilot. La mostra es farà en base als percentatges de distribució territorial, primària / secundària, perfil socioeconòmic i titularitat del conjunt.

Consens dels organismes internacionals sobre l’educació

Escola Nova  21 vol contribuir a una actualització del sistema educatiu a Catalunya, fonamentada en el consens dels organismes internacionals sobre un propòsit educatiu enfocat a generar competències per a la vida en el context del segle 21, unes pràctiques d’aprenentatge fonamentades en el coneixement de com les persones aprenen, i unes metodologies que permetin mesurar els assoliments de cadascuna de les competències. El programa “Escola Nova 21: Aliança per un sistema educatiu avançat” l’impulsen el Centre UNESCO de Catalunya, la Fundació Jaume Bofill, la UOC i eduCaixa, amb el suport de la Federació de Moviments de Renovació Pedagògica, la Federació d’Associacions de Pares d’Alumnes (FaPaC), i la Fundació FemCAT.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació