Escena Poblenou: ara els hi toca a elles

18.10.2018

­­Carla Rovira, Simona Levi, Joana Brabo o Claire Heggen són alguns dels noms que apareixen en la programació de la 17a edició del Festival de Creació Contemporània Escena Poblenou. No és cap coincidència que totes siguin creadores, quan es tracta d’un festival que continua reivindicant la funció de les dones en les arts escèniques i denunciant les desigualtats en oportunitats que hi ha en aquest sector.

Mariantònia Oliver presenta ‘Las muchas’ a l’Escena Poblenou, un espectacle amb veïnes del barri.

El festival, que tindrà lloc del 17 al 21 d’octubre en diferents espais del barri de Poblenou, va néixer l’any 2001 amb la intenció de donar valor al teixit artístic del barri i la creació i exhibició de les produccions escèniques contemporànies. De la mà d’Ada Vilaró, directora i, Georgina Majench i Imma Romer, productores, han fet del festival una trobada entre professionals, noves creacions escèniques i treballar per una programació amb diferents llenguatges escènics.

El festival s’ha encetat aquest dimecres amb la conversa “Som aquí, veus, mirades i presència”, conduïda per la periodista Júlia Bertran i amb la participació de les activistes feministes Bel Olid i Miriam Hatibi. Prèviament, però, s’ha dut a terme una Viquimarató de Dones Professionals de l’Escena organitzada conjuntament amb Viquidones UPF i la Unitat d’Igualtat de la UPF, amb la intenció d’informar a les dones que creen arts escèniques sobre la bretxa de gènere.

Pel que fa a la programació del festival, es tracta d’una cartellera compromesa i s’hi presenten propostes creades, pensades, interpretades i dirigides per dones.  Hi trobem títols com Màtria de Carla Rovira, Las Muchas de Mariantònia Oliver, Zen x Zen de Joana Brabo, De nou un instant tan breu (Encore Une Heure Si Courte) dirigit per Claire Heggen o Realitats Avançades 2, de l’activista i agitadora cultural Simona Levi. D’altra banda, també es presenten peces que es caracteritzen per girar al voltant del món de la dona com La Bugada, un projecte participatiu amb dones del Poblenou dirigit pel col·lectiu Labuena Compañía (Arantza López i David Franch); o el ja citat Las Muchas, dirigit per Mariantònia Oliver, que s’encarregarà de finalitzar el i que ha comptat amb la participació de dones de més de 70 anys del barri. Un dels espectacles més destacats, però, serà Veus entre murs, creat per Ada Vilaró (directora del festival), Josep Perelló i Open Systems de la Universitat de Barcelona.

Simona Levi presentarà ‘Realitats avançades 2’ a l festival Escena Poblenou 2018.

El Festival Escena Poblenou també recolza les propostes emergents i de professionals que encara estan formant-se i, ho fa, en el projecte Embrions. En el que enguany, hi ha més de 10 propostes que es podran visualitzar el dijous 18 d’octubre seguits d’una ruta itinerant.

Finalment, el festival completarà la programació amb un concert audiovisual Untitled_VNZ de Federico del Pozzo i Federico Pimpao; un concert de Lil Rusia, del projecte Cabal Music de La Pionera; un taller de rap organitzat conjuntament amb la Fundació Ires, i un de Doblatge i adaptació de textos amb alumnes de l’Institut Quarte Cantons.