Escena Familiar: les arts escèniques per a tots els públics es reinventen

27.10.2015

Escena familiar és el portal web dels espectacles familiars a Catalunya. Des de l’Associació Professional de Teatre per a Tots els Públics de Catalunya (TTP), impulsora del projecte, pretenen consolidar el projecte i convertir-lo en una referència per a les famílies a l’hora de cercar espectacles.

Escena Familiar a la Fira de Titelles de Lleida | Font: Escena Familiar

Escena Familiar a la Fira de Titelles de Lleida | Font: Escena Familiar

L’habitual per a una companyia de teatre –encara que no ho sembli– és relacionar-se només amb programadors, tècnics i personal dels teatres. No pas amb el públic. Per mirar de capgirar aquesta tònica o, més aviat, d’incentivar aquesta relació creadors-espectadors, naix Escena Familiar. Un portal creat i gestionat per l’Associació Professional de Teatre per a Tots els Públics (TTP), entitat que aplega 36 companyies de Catalunya, empreses que volen dignificar les arts escèniques familiars, tan sovint menystingudes, fins i tot dins del propi sector escènic.

El portal Escena Familiar, doncs, vol “connectar els diferents agents de les arts escèniques entre ells”, tal i com afirma el president de la TTP, Ramon Molins, en aquesta entrevista, però també pretén fer visible l’exhibició d’espectacles familiars no només a Barcelona sinó a tot Catalunya, a través d’una completa agenda, que prova d’encabir en un sol web totes les funcions del gènere que es fan al país. Totes. Una tasca gens fàcil que sembla que estan aconseguint des que van publicar el portal el 26 de novembre de 2014.

Escena Familiar és, però, molt més que una agenda, segons explica Abigail Ballester, gerent de la TTP i una altra de les alma mater del web, el que es persegueix també és “posar en valor tota la feina que hi ha darrere dels escenaris”, per això publiquen entrevistes a les companyies, reportatges sobre gires o sobre espectacles nous de les companyies professionals, de la mà de la Núria Cañamares, qui embasta i cus tot aquest contingut artesà i que diferencia el portal d’una simple agenda. Això facilita també que els espectadors i membres del Club Escena Familiar tinguin, entre altres, el privilegi de conèixer de primera mà quines produccions estan cuinant les companyies, o en coneguin els components i els processos creatius. El Club ha de servir també per fidelitzar públic i el que fan no és oferir descomptes per a l’adquisició d’entrades (que també), sinó propiciar les relacions i la figura d’espectadors actius per tal de guanyar experiències.

Una altra manera de reivindicar el sector és a través de la crítica, un àmbit que potser d’entrada no associaríem al teatre familiar però que des de la TTP aprofiten com un instrument més per posar en valor les arts escèniques familiars i equiparar-les al teatre per a adults. Escena Familiar publica crítiques dels seus espectacles i també els comentaris del seu públic i membres del Club després d’haver visionat una peça. Unes accions que responen molt bé a l’objectiu de què parlàvem al principi: afavorir les relacions amb el públic i fer-lo partícip del fet escènic en tant que un agent més.

La web du a terme també accions concretes per donar-se a conèixer en fires i esdeveniments del sector i amb públic objectiu (La Mostra d’Igualada, per exemple).

Tant si teniu canalla com si no, doneu un tomb per Escena Familiar i canvieu de xip respecte a les arts escèniques per a tots els públics, perquè hi són, existeixen, i formen una part molt important del teixit escènic del país, no només quantitativament, sinó que la qualitat de les companyies del sector es fa prou pal·lesa en conèixer les gires (estatals i internacionals) que els omplen les agendes.

Us convidem a visitar Escena Familiar