Escarlata Circus es constel·la al Mercat de les Flors

23.05.2019

El Mercat de les Flors tanca les constel·lacions d’aquesta temporada amb una estrena: la de la primera constel·lació que versa sobre el món de circ. A casa nostra, si parlem de circ, és difícil no pensar amb els Escarlata Circus. I serà precisament aquesta companyia, formada per la Bet Miralta i en Jordi Aspa, qui es constel·larà a la casa de la dansa del 23 al 26 de maig i del 31 de maig al 2 de juny. Els Escarlata, però, no estaran sols; també podrem gaudir dels espectacles dels francesos Circo Aereo i l’Attraction Celeste.

Devoris Causa | Foto: Baris Zapata

‘Devoris Causa’, un espectacle d’Escarlata Circus. | Foto: Baris Zapata.

“La idea de la constel·lació, més que la de veure espectacles, és la de posar l’artista en relació amb un univers. L’important és la persona en relació amb”, ha explicat la directora del Mercat, Àngels Margarit. Miralta, per altra banda, ha posat de manifest que “les constel·lacions és una proposta bonica que dóna l’oportunitat de descobrir una companyia de forma diferent, a través de la seva pròpia mirada i la de l’Àngels”. I és que qui decideix quines seran les peces que es representaran i els artistes amb qui es dialogarà, són tant la directora del Mercat com la mateixa companyia. Amb una trajectòria de més de 30 anys de creació, direcció i escenificació, això sí, hi havia molt d’entre on escollir. D’entre tots els espectacles, els Escarlata en representaran tres al Mercat: Devoris Causa, molt demanat per Margarit, Pugilatus i Quan els crancs portin talons. Pel que fa als artistes convidats, la seva tria no sembla haver suscitat massa dubtes. “Són dues companyies amb anys de trajectòria que mai han actuat a Barcelona”, ha dit Miralta, i amb elles comparteixen la forma de concebre la vida i l’art del circ.

Als espectacles que es faran del 23 al 26 de maig, l’espai hi juga un paper clau. Els Escarlata han deixat buida la sala MAC del Mercat i l’han dividit en tres seccions. Una d’elles està ocupada per una carpa de circ, i a dins s’hi representarà Devoris Causa, un espectacle que ja han fet més de 500 vegades. En aquesta peça els Escarlata, que entenen el circ com una eina per explicar històries, reflexionen sobre la crueltat de la cuina a través de les emocions i els moviments de dos personatges. Els jocs teatrals, el llançament de ganivets i destrals, i el moviment i la dansa, seran algunes de les disciplines que s’utilitzaran per explicar aquesta història, que és “un convit a un ritual quotidià”. Un altre espai, que no compta amb cap carpa, però que serà tancat a quatre costats i compartit amb el públic, estarà dedicat a Pugilatus. Aquest espectacle, ideat i representat per Jordi Aspa i Piero Steiner, parla sobre els orígens, la mort i la vida, l’educació i molts altres temes que ens recordaran la importància d’estimar-nos i viure junts. No és la primera vegada que aquests dos mestres del circ pugen junts a l’escenari a representar Pugilatus, però feia anys que no passava. “Tal com la peça parla de la mort i de la vida, i de la vida i la mort, l’espectacle ha ressuscitat”. Els Attraction Celeste, que també actuaran durant la primera setmana de la constel·lació, crearan un espai circular amb unes grades on representaran Bobines. Aquesta peça, interpretada per dos pallassos músics que fan tant d’actors com d’espectadors, parla de la relació que existeix entre allò que mostrem i allò que som.

Al llarg de la segona setmana de la constel·lació es representaran dos espectacles. Quan els crancs portin talons, dels Escarlata Circus, pujarà per primera vegada a l’escenari amb tot el material i totes les músiques que necessita. Igual que els crancs, que caminen cap enrere, Miralta i Aspa ens explicaran la història d’una parella que fa 30 anys va començar a fer circ. Per fer-ho, reflexionaran sobre la seva existència com a circenses i sobre què representa el circ. “Quan vam començar a fer circ buscàvem llibertat”, explicava Aspas, “però ets realment lliure quan ets esclau d’un cos i d’una tècnica?”. Així mateix, també repensaran la mirada que tenen dels objectes per buscar nous punts de vista allunyats del que està establert. I és que com bé han recordat, l’art és precisament això; “trobar altres punts de vista”. Juani Nuutinen, de la Circo Aereo, també actuarà durant la segona setmana de la constel·lació. Aquest malabarista establert a França amb qui els Escarlata han col·laborat, presenta Un cirque plus juste. En aquest espectacle, Nuutinen manipula i inventa objectes, i fa jocs malabars en un espai molt íntim.

L’espectacle ‘Pugilatus’ d’Escarlata Circus es podrà veure al Mercat de les Flors.

Si coneixeu bé els Escarlata, sabreu que abans de cada espectacle fan un redoble, de vegades amb cigrons, de vegades amb blat de moro i d’altres, fins i tot , amb llenties. A la constel·lació, aquesta tradició també hi serà present, però de forma amplificada. Sota el títol de Redobles Nobles, hi trobarem les actuacions del seu redoblista Sergi López i del ballarí Magí Serra, que donaran el tret de sortida de cada una de les setmanes de la constel·lació.

En definitiva, la constel·lació dels Ecarlata Circus ens assegura interès i diversió. “Continuem fent els espectacles que ens agraden per transmetre a l’espectador allò que volem”, afirmen. Però més enllà dels espectacles, el que podrem veure serà l’univers d’aquests artistes que, malgrat que ja s’han fet grans, creuen que “cada moment té la seva manera d’interpretar el circ”.