Escala a Barcelona, la festa de la cultura marítima

18.03.2016

Avui La parella, l’escultura que Lautaro Díaz va asseure al Moll de la Fusta, està envoltada de gent: al seu darrere s’hi celebra la Festa de la Cultura Marítima Escala a Barcelona. Caravanes de menjar, vaixells, paradetes, jocs i un escenari omplen aquesta part del port de la ciutat comtal. Del 18 al 20 de març, Barcelona acull per primera vegada un festival marítim com aquest, amb la intenció de donar a conèixer i promoure la cultura i el patrimoni marítims del país.

101_La_parella,_de_Lautaro_Díaz,_moll_de_la_Fusta

La parella, escultura de Lautaro Diaz al moll de la Fusta

Al llarg dels tres dies, una trentena d’embarcacions catalanes i grans velers passaran pel port de Barcelona.  Roger Marcet,  director general del Consorci de les Drassanes Reials i Museu Marítim de Barcelona, explica que aquest és el primer cop que es fa realitat un mercat popular marítim a la ciutat, tot i que sí que se’n fan a altres punts de Catalunya com ara Palamós, matisa Rosa Pérez del Museu Marítim.

“Barcelona no s’entén sense el seu mar, és una de les coses que tenim pendents”, afirma Gala Pin, regidora del districte de Ciutat Vella, que recalca que aquesta festa és possible gràcies a la col·laboració de diferents associacions. Aquestes són el Museu Marítim de Barcelona, el Port de Barcelona, el Consorci el Far, i la Fundació Navegació Oceànica Barcelona, que han comptat amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona però no amb la seva col·laboració, ja que Pin assegura que enguany no han tingut temps. “Que l’any que ve comptin amb l’Ajuntament”, afirma la regidora.

L'espai gastronòmic del festival marítim Escala a Barcelona està format per caravanes | Font: Clàudia Rius

L’espai gastronòmic del festival marítim Escala a Barcelona està format per caravanes | Font: Clàudia Rius

Escala a Barcelona s’acabarà el 20 de març amb la sortida de les embarcacions participants rumb a Seta, recuperant així una ruta històrica. Tal i com explica Manuel Pedreira, presentador de l’acte d’inauguració de la festa, “a mitjans del segle passat el País Valencià, les illes Balears i el sud de Catalunya participaven entre desembre i juliol en comerç de cítrics, trenant lligams entre gent de diverses contrades”.

És per aquest motiu que els vaixells que partiran diumenge cap a Seta portaran un cabàs de taronges, aquest cop de les Cases d’Alcanar, com a acte simbòlic de l’amistat entre Occitània i Catalunya.  Els catalans que faran La Travessa Santa Eulàlia –Ruta dels Cítrics- arribaran a Seta el 22 de març, i durant sis dies celebraran allà el Festival Marítim Escale à Sète, on Catalunya és el país convidat.

Els organitzadors d'Escala a Barcelona donant un cabàs de taronja als representants de Catalunya a Seta | Font: Clàudia Rius

Els organitzadors d’Escala a Barcelona donant un cabàs de taronja als representants de Catalunya a Seta | Font: Clàudia Rius

Trobareu més informació al web del Museu Marítim. El Museu Marítim de Barcelona és un consorci de la Diputació de Barcelona, l’Ajuntament i el Port.