És nadal? Toca Circ d’Hivern!

17.12.2016

Aquest dissabte s’estrena Invisibles, el 21è muntatge produït per l‘Ateneu Popular 9Barris dins del Circ d’Hivern. Joan Arqué i Joan Ramon Graell han dirigit aquest espectacle multidisciplinar sobre fugides de tot tipus: personals, interiors, exteriors… Un apropament visual, poètic i físic a l’èxode. Es podrà veure a l’Ateneu Popular 9Barris fins el 22 de gener.

'Invisibles', la nova producció del Circ d'Hivern. © Carles Calero

‘Invisibles’, la nova producció del Circ d’Hivern. © Carles Calero

El Circ d’Hivern va néixer el 1996 amb la intenció de fomentar la creació de companyies estables professionals relacionades amb el circ, i d’oferir propostes inèdites i de qualitat adreçades a tot tipus de públic a través d’una convocatòria pública. Per aquest projecte han passat artistes de primer ordre, com ara Marcel Escolano (Los Galindos), Silvestre (Los Excéntricos), Jordi i Adelaida Perillós (Circ Perillós), Sabine Rieck (Cirque Gosh), Jordi Aspa (Escarlata Circus), Adrián Schvarstein, Leandre o Piero Steiner, entre molts d’altres. Des de l’any 2005, l’Ateneu Popular 9Barris distribueix les seves produccions, i l’espectacle que més ha girat pel món sortit d’aquesta iniciativa és Circus Klezmer, que el passat Grec va tancar una gira que l’ha portat a fer més de 200 funcions per tot el món.

Invisibles reuneix a sis artistes dalt de l’escenari: Deborah Cobos (corda), Jordi Serra (portor de quadre rus), Tomeu Amer (escala acrobàtica i roda alemanya), Griselda Juncà (trapezi), Blai Juanet (text i música) i Marc Sastre (música). L’espectacle, expliquen, va més enllà de tractar el tema dels (inevitables) refugiats, tant en voga a l’actualitat: “Cadascú de nosaltres fugim de la soledat, dels problemes, de la foscor, de la por. Són fugides personals, interiors. Però també n’hi ha de tangibles, de visibles. Fugim de la fam i de les guerres, fugim de la violència i de la mort. Fugim per viure, buscant un futur millor”. Juncà explica que volia explorar en la incomoditat del trapezi, i no amagar el mal que fa aquesta pràctica. Juanet ens diu que van optar per la guitarra elèctrica i la bateria, per la “canya musical” i el rock, però amb connexions amb la música mediterrània (s’hi canten cançons tradicionals mallorquines, per exemple).

'Invisibles' és el 21è Circ d'Hivern produït per l'Ateneu 9Barris. © Carles Calero

‘Invisibles’ és el 21è Circ d’Hivern produït per l’Ateneu 9Barris. © Carles Calero

El Circ d’Hivern és per a molts espectadors l’únic espectacle de circ que veuen en tot l’any, i compta amb la contradicció de tractar-se d’una mostra del millor circ que es fa a casa nostra i, al mateix temps, amb la dificultat de trobar bolos posteriors. “Si l’única producció anual que es fa de circ no gira, és que el circuit està malalt”. Cada producció fa un total de 28 funcions (8 d’escolars i 20 obertes al públic), que fan que entre 7.000 i 8.000 persones s’apropin al Circ d’Hivern cada any. Com diu Joan Ramon Graell, un dels dos directors de l’espectacle: “A les funcions escolars és quan em sento més útil com a artista. Aquí i només aquí agafa sentit el discurs que la cultura és un cohesionador social”.

 

 

Podeu trobar informació sobre horaris i preus aquí.