Erotisme a la cel·la: les il·lustracions dels presos de Montjuïc

2.03.2018

Com que entre el 1963 i el 2009 el Castell de Montjuïc va ser un Museu Militar, algunes de les seves parts van restar tancades al públic. En el moment d’obrir-les es va deixar lliure l’accés a les cel·les que des de finals del segle XIX engarjolaven diferents tipus de persones: sindicalistes, republicans, brigadistes, i altra gent de tota mena. Què han trobat els experts en examinar-les?

Aquest 2018, un equip d’arqueòlegs liderat per Josep Maria Vila, Montserrat Puges i Oriol Achon han intervingut l’espai de les cel·les per tal de fer visible les pintades que hi ha a les seves parets, fetes pels mateixos presos. El Castell ofereix una nova visita que inclou el pas per aquestes sales, els dibuixos de les quals són sorprenents perquè no tenen gairebé cap connotació política.

Què creieu que pintaven els homes tancats allà dins? La sorpresa és que la gran majoria del que veiem són il·lustracions eròtiques. “La guerra de posicions s’acaba aquí dins”, explica Àxel Gonzalez, tècnic de l’Institut de Cultura de Barcelona (ICUB), que creu que la majoria d’empresonats veien improbable la fi del seu captiveri i “afrontaven la mort a través de la imaginació i de l’experiència humana”.

Entremig dels grafits de temàtica sexual hi trobem també algun detall curiós, com ara l’escriptura d’un fragment d’una obra de teatre i textos en una desena de llengües. Per saber-ne més, podeu mirar el vídeo que complementa l’article. Cal destacar també que el Castell de Montjuïc estrena nou accés i nou espai d’acollida, en unes obres ja finalitzades que han anat a càrrec de l’arquitecte Joan Forgas.

L’interior del Castell de Montjuïc | Foto: ICUB