“Epíleg”, el desenllaç de “Nit i dia”

25.04.2016

Avui dilluns 25 d’abril, a les 22.40, arriba l’últim capítol de “Nit i dia”, la sèrie de TV3 produïda per Mediapro, un “thriller” realista protagonitzat per metges forenses, policies i jutges, personatges que conviuen dia a dia amb els aspectes més foscos de la realitat.

Clara Segura a Nit i dia

Clara Segura a Nit i dia

Dimarts passat, els actors de la sèrie van abandonar la pell dels seus personatges per convertir-se en un espectador més i van poder veure el capítol final tots junts. “En xoc”, “tocat” o “molt emocionant”, van ser algun dels comentaris un cop vist l’intens desenllaç de “Nit i dia”.

Clara Segura, Marc Martínez, Mario Gas, Carme Sansa, David Verdaguer, Carlota Olcina, Manel Sans, Mima Riera, Alba Pujol, Anna Alarcón, Manuel Dueso, entre molts altres… Els actors de “Nit i dia” no es van voler perdre la projecció de l’últim capítol de la sèrie, “Epíleg”, que es va fer dimarts passat. També hi va assistir l’equip tècnic, encapçalat pels seus dos directors, Manuel Huerga i Oriol Paulo; Lluís Arcarazo, creador i guionista; els productors de la sèrie, i bona part dels professionals que han fet possible aquests 13 capítols amb 130 actors, 700 seqüències, 100 decorats i més de 50 localitzacions. Els espectadors el podran veure aquest dilluns, a les 22.40, després de “Crackòvia”.

“Té ritme, en tots els sentits, però sap aplicar la pausa per explicar els personatges i després té escenes trepidants, de molta acció”, analitzava Clara Segura. El seu personatge, la Sara Grau, patirà fins al darrer segon de capítol. “No t’esperes que esclatin certes emocions que molts personatges han anat amagant. En aquest capítol descobreixes parts més intimes, més humanes, més fràgils, d’alguns personatges, que no has descobert al llarg de la sèrie. Es fa com un escàner intern perquè els trobem a tots com al límit, i es resol, però els acabes veient els budells. Com el final de l’autòpsia abans de cosir… és un capítol cru, però també tens ganes de veure’ls l’ànima que s’ha estat amagant durant 13 capítols. A més, no és un final cerebral, de “tanquem això o això altre”: fa més mal.”

“He estat molt a gust interpretant aquest dolent, dolent de “Nit i dia”, deia un Marc Martínez ja sense l’estètica amb el cap rapat que duia com a Marc Ramos, “el mataiaes”, el seu “alter ego” en la ficció. “Jo he vist el capítol i m’he quedat així, tranquil, perquè ha estat molt bé”, explicava després de la projecció. “Bocabadat, també, per tota la progressió cap al final, perquè sóc un endeví fatal i m’he equivocat en tot. I això que sabia algunes coses, però no sempre saps el que graven els companys.”

“Hem sentit a dir a molta gent: ‘Osti, hi estic molt enganxat’”, comentava un dels creadors de la sèrie, Lluís Arcarazo. “S’ha notat la voluntat de fer una cosa diferent, d’anar una mica més enllà i el públic ho ha agraït”. “S’han atrevit a obrir l’espectre d’espectadors, i això ha fet que gent que no veia TV3, ara amb “Nit i dia”, la vegi”, comentava Manuel Huerga, un dels directors de la sèrie.

 

Mar Ulldemolins a Nit i dia

Mar Ulldemolins a Nit i dia

“Epíleg”, el desenllaç

En Lluís (Pablo Derqui), sol i enfonsat, dóna 24 hores a la Sara (Clara Segura) perquè s’endugui els seus objectes personals de casa, el mateix dia que ella pot accedir a una prova que confirmaria que Marc Ramos (Marc Martínez) és l’assassí que busca la policia. Els fets es precipiten cap a un desenllaç inesperat.

Les audiències i xarxes socials

La nova proposta de TV3 ha arrossegat, a falta del capítol final, una mitjana de 544.000 espectadors, amb un 13% de quota. Per altra banda, “Nit i dia” és una sèrie que aconsegueix bones valoracions en la seva estrena i van millorant a mesura que avança la temporada, que, quan falta un capítol per acabar, ha assolit nivells per sobre de les mitjanes del gènere de la cadena TV3. Amb un índex qualitatiu de 8,2 sobre 10, supera la mitjana del gènere sèries, que és de 7,9.

Cal destacar que els internautes del panel GFK consideren que la sèrie és original i diferent en un 92,6%,  i de molta qualitat en un 85,3%, valors que també superen la mitjana del gènere en la cadena. També és una bona valoració l’índex de recomanació de 8,1 sobre 10 i la notorietat del programa, en què el 82,9% del panel comentaria la sèrie.

A més la sèrie ha aconseguit, en global, 1 milió de reproduccions dels diferents vídeos al Servei a la Carta. Setmanalment el programa és vist per una mitjana de 43.000 usuaris únics, amb gairebé 83.000 reproduccions. Des del febrer, els diferents capítols encapçalen el rànquing mensual de vídeos a la carta més vistos. El capítol més vist és “Capítol 1: N/N Home”, amb 114.000 reproduccions. El segon és “Capítol 8: anatomia d’un crim”, amb gairebé 100.000 reproduccions.

Pel que fa als mitjans digitals, el web de la sèrie ha posat en marxa diverses accions de participació perquè els usuaris votessin els millors moments a canvi de la gorra de Marc Ramos o de l’anell de la Mercè Pàmies, el mateix que en Fajardo regala a la Wendy. Per escollir aquests moments s’han tingut en compte les escenes que han generat més comentaris a les xarxes socials. La comunitat a Twitter ha estat especialment activa i ha creat una conversa durant l’emissió de cada capítol.