Eòlia aixeca el teló

14.09.2016

Una petita i modesta sala del carrer Bailèn es prepara per començar una nova temporada molt especial. El Teatre Eòlia, vinculat l’escola d’art dramàtic privada associada a les companyies Dagoll DagomTricicle i i Projecte Galilei, engega la segona programació teatral estable, després de l’èxit de la temporada passada, el divendres 16 de setembre.

Mal Martínez.

Mal Martínez.

La memòria, la identitat, els fets silenciats o les persones excloses seran la marca d’aigua d’enguany. Amb una programació molt eclèctica de teatre i concerts, Eòlia vol ser “una finestra al món”, diu la directora del teatre, Rosa Galindo. L’oferta teatral també se centrarà a donar visibilitat a nous talents, apostant molt per les propostes d’alumnes i exalumnes i treballant al voltant del teatre documental i el Teatre Necessari.

Amb una capacitat de 85 espectadors, el teatre obrirà les portes aquest divendres amb la Mostra de Creadors Emergents, abans d’iniciar la temporada. En primer lloc es podrà veure La mort no truca, una tragicomèdia musical sobre un escriptor que no escriu, dirigida per l’exalumna Victòria Boixadera. El seguirà l’obra Bellesa, bellesa (del 22 al 25 de setembre) per tractar la pressió que exerceixen els estereotips estètics sobre els joves, i per acabar, Mama, una proposta resultat d’unes pràctiques a l’ESAD Eòlia que ens parlarà sobre el càncer i homenatjarà a la figura de les mares (30 de setembre a 2 d’octubre).

La temporada 2016-2017 quedarà totalment inaugurada amb dos solos. El 27 i 28 de setembre pujarà a l’escenari l’actor Marc Martínez, que torna a la música protesta amb Mal Martínez. D’altra banda Enric Ases, intèrpret, creador i director oferirà Trajectes llargs per a embarcacions petites (set històries curtes sobre l’èpica del ridícul), un projecte d’autor que segons el “cantactor” de format àgil, que utilitza l’humor al servei de la reflexió en un seguit de microhistòries que mostren les contradiccions de l’ànima humana (del 5 al 16 d’octubre).

Enguany hi ha dues reposicions. Del 20 al 30 d’octubre l’actriu Mariona Castillo encarnarà tots els personatges de Nine. Les dones de Guido Contini, un musical inspirat en la pel·lícula Fellini 8 ½, que retrata la vida de Contini a través de les dones que l’envoltaven, i que la mateixa actriu ja frisa per fer. També tornarem a veure Discordants de la companyia RetorCia Teatre, una obra nascuda a Eòlia, que “vol trencar els estigmes que envolten l’VIH/SIDA a molts nivells i amb humor”, segons el director David Marín.

El projecte Eòlia té un objectiu clar: crear, i ajudar en la creació. Els anomenats Espais de Creació van néixer amb el propòsit de, a més a més de ser seu de la Companyia Eòlia, allotjar les propostes de companyies externes a través d’una convocatòria oberta. Estiu, de la companyia La Fil·loxera que es podrà veure del 3 al 6 de novembre, és el primer resultat d’aquesta iniciativa, i tractarà d’endinsar-se en el món dels secrets familiars. La directora, Helena Tornero, també és l’autora de Run like a girl (varietats pop) un musical “incòmode” que tracta la transsexualitat a ritme de pop rock.

Obres de creació pròpia seran les encarregades de tancar la temporada. Montag 451 és un projecte que s’aproxima al clàssic Farenheit 451 a càrrec de La Niña Bonita (del 15 al 20 de febrer), ambientada en una distopia futurista. En aquesta línia va també Deixalles, un thriller futurista de La Peleona que vol reflexionar sobre la necessitat de tecnologia, telecomunicacions i novetat que té l’ésser humà en un futur no molt llunyà. Per últim, del 22 de març al 9 d’abril, el musical Fes-me una perduda, de Mercè Sarrias, “una comèdia contra l’imbècil que va inventar el mite de la superwoman”.

El projecte Eòlia ha creat també dos cicles destinats a difondre el gènere musical i el líric. El Cicle #MondayMonday, que es va iniciar la temporada passada, es va concebre com una sèrie de concerts de petit format inspirada en el món dels musicals. Arnau Torres, Joey Bates, o la mateixa directora del teatre, Rosa Galindo seran part de la programació, i s’encarregaran de fer viure el musical d’una forma propera i intensa. D’altra banda tenim el Cicle Òpera Glam, que després de tres anys, segueix volent apropar un gènere com la lírica al públic popular i atrapar-lo en el món del glamur tradicional de l’òpera.

Run like a girl

Run like a girl (varietats pop)

Altres activitats

El Teatre Eòlia, a més de ser un espai escènic, vol acollir altres activitats culturals. El 29 de novembre Eòlia acull per primer cop la Mostra de Cinema per la Identitat, per reforçar el seu compromís amb la recuperació i la reivindicació de la memòria i la identitat. També el 3 desembre, Dia Internacional de les Persones amb Discapacitats, el teatre celebrarà el Vermut sense límits, una mostra escènica a patir de la improvisació a càrrec del projecte Teatre Sense límits de l’Escola Eòlia i del Grup ACELL.

Aquestes propostes ompliran aquest antic magatzem tèxtil de l’Eixample, que un any més seguirà construint i definint un projecte destinat a connectar el teatre amb l’energia de la gent jove. Com diu Rosa Galindo: “Tan petit i tan gran alhora. Petit en estructura, gran en Veritat”.

Etiquetes: