Entre el cànon i la censura

19.06.2018

En el marc de les Jornades de l’Any Europeu del Patrimoni Cultural, aquest dijous 21 de juny se celebra al CCCB la segona trobada del cicle «Cultura i memòria», organitzada per la Diputació de Barcelona, que porta per títol Entre el cànon i la censura. La memòria com a relat del poder.

Vinyeta de Caralmar

La jornada, comissariada per Enric Llarch, proposa quatre taules rodones que analitzaran com es formula el relat en els diferents àmbits culturals. D’una banda, destriant allò que val la pena de ser reconegut i recordat -el cànon- i, de l’altra, allò que es considera que no ha de tenir ni l’oportunitat de ser conegut i valorat pel públic, la censura.

Les quatre taules abordaran respectivament la paraula escrita (literatura i premsa), les arts visuals, les arts escèniques i audiovisuals (teatre, cinema, televisió) i la música. Per tractar tots aquests àmbits la Diputació de Barcelona ha convidat professionals i artistes de primera línia que, en una mesura o altra, han reflexionat o han estat implicats en la formulació del cànon o han patit la censura.

La primera taula, Cànon i censura a la paraula escrita estarà moderada per David Castillo i obrirà la jornada a les 10h. Comptarà amb el ninotaire Jaume Capdevila (Kap), Ada Castells, Maria Favà i Oriol Izquierdo. A les 12h Llucia Ramis moderarà una taula dedicada a les arts visuals, que comptarà amb Xavier Antich, Valentín Roma, Francesc Torres i Tatxo Benet, que va adquirir l’obra de Santiago Sierra sobre els presos polítics que s’exposa ara al CCCB. A la tarda, les 16.30h, serà el torn de les arts escèniques i audiovisuals amb Xavier Albertí, Empar Moliner, Isona Passola i Jaume Roures. Moderarà el periodista Andreu Gomila. I a les 18h se celebrarà la taula dedicada a la música i l’espectacle, amb Pere Camps, Sílvia Comes, Gerard Quintana i Francesc Ribera ‘Titot’. Modera en aquest cas el periodista musical Jordi Bianciotto.

A les 13.30h s’hi projectarà La Torna, la mítica obra dels Joglars prohibida el 1976 per un tribunal militar, comentada per alguns dels seus protagonistes. Roger Mas tancarà la jornada amb un concert en què podrem escoltar diverses cançons que van ser objecte de censura en el seu moment.

Segons Juanjo Puigcorbé, encara Diputat delegat de Cultura de la Diputació de Barcelona, aquesta jornada, oberta a tothom, ha d’ajudar “a reflexionar sobre els mecanismes de configuració de la memòria col·lectiva en l’àmbit cultural i hauria d’aportar eines que ens permetin discernir més enllà dels diktats dels diferents àmbits de poder”.