Entorn digital i associacionisme

29.01.2013

“Catalunya, terra d’ateneus” és l’exposició itinerant que, entre els mesos de desembre de 2012 i gener de 2013, s’ha pogut visitar al Museu d’Història de Catalunya. Organitzada per la Federació d’Ateneus de Catalunya, l’exposició busca presentar l’abast històric d’aquestes entitats, la seva representativitat i organització en el moment actual i els reptes de futur que se’ls plantegen. Però més enllà de la seva exposició, s’han organitzat un seguit d’activitats relacionades que pretenen buscar complicitats amb els nous sectors estratègics relacionats amb la cultura: l’entorn digital i l’associacionisme, entès de manera àmplia.

Trobada blocaire | Foto: DSL Museu d’Història de Catalunya.

Trobada blocaire

Els entorn digitals i la presència a la xarxa s’està posicionant com una eina de gran utilitat en la difusió de coneixement i compartició d’experiències. L’objectiu de la trobada blocaire organitzada entorn de l’exposició Catalunya, terra d’ateneus buscava compartir entre els assistents les experiències viscudes entorn de la producció expositiva. Una visita guiada més centrada en el continent que no pas en el contingut. La visita va comptar amb la presència de l’equip de comissaris, Territori Obert; i amb un representant de l’empresa de producció, Connecta; que van presentar les dificultats i solucions que havien trobat en el projecte. Una visita guiada poc usual, en tant que tractava de desgranar tot el que amaga una producció expositiva.

Més enllà de la voluntat de presentar una experiència, les trobades blocaires serveixen per posar cara a les persones que s’amaguen darrere un i altre bloc. Compartir opinions i, en resum, fer xarxa.

Jornada d’associacionisme

Els ateneus no són més que una forma més d’associacionisme. Entès d’una manera àmplia, l’associacionisme comprèn des d’associacions a cooperatives, federacions i ateneus, entre d’altres: agrupacions de persones que comparteixen un objectiu comú en benefici de tot el col·lectiu.

La jornada es va organitzar en dues taules rodones, amb una representació de les diverses tipologies d’associacionisme que podíem trobar en el camp de la cultura, amb un objectiu de benefici social més enllà dels membres de l’entitat.

En una primera taula es van presentar tres experiències d’associacionisme vinculades directament al moviment ateneístic català: experiències com les dels Lluïsos de Gràcia,[1] ateneu d’una gran ciutat com Barcelona, gestor d’un gran nombre d’activitats per al seu elevat nombre de socis. També es va poder escoltar l’experiència de l’Alzinar, Societat Cultural i Recreativa de Masquefa[2], gestor de diversos espais en benefici de tot el poble i, finalment, l’experiència de l’Ateneu Popular de la Fuliola[3], un espai de vincle social en un poblet de l’Urgell.

La segona taula rodona va comptar amb la presència de diverses experiències d’associacionisme de les més variades tipologies. És el cas de LaCol[4], un col·lectiu d’arquitectes organitzats en forma de cooperativa que busca el benefici social en els seus projectes; o el cas d’Amical Viquipèdia[5], una associació que pretén fomentar l’ús de Viquipèdia i el lliure coneixement entre la societat. Per altra banda, la Federació d’Ateneus de Catalunya[6] gestiona i coordina, precisament tot el tramat ateneístic de Catalunya. I, finalment, TRIA Llibres[7], una associació que pretén donar oportunitats a escriptors novells. La participació el públic, a més, va permetre conèixer el cas de Nakadaska[8], un col·lectiu artístic que vincula art i sentiments.